diumenge, 31 de maig del 2020

50 anys de la revista "Muntanya" (1970-2020)


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. Amb el nº 933 (juny 2020) la revista Muntanya compleix 50 anys des de la seva primera publicació l'abril de 1970. Durant cinc dècades, aquest mitjà de comunicació, sota els auspicis de la seva editora, el Centre Excursionista de Catalunya, ha estat divulgant l'excursiosnisme en tots els seus vessants, des de l'alpinisme, l'escalada o l'esquí fins a l'espeleologia i les ciències naturals, sense oblidar, però, cap aspecte de la història i la cultura muntanyenca. Muntanya ha estat, així mateix, un mitjà essencial per conèixer el territori del nostre país i d'arreu del món, gràcies a l'esforç dels socis, autors i col·laboradors, que gentilment ens han cedit els seus articles.

Tot i que el nº 933 no ha estat una edició especial, sinó un número més, la revista Muntanya ha arribat al seu 50è aniversari a partir de la seva primera aparició un abril de 1970 en el si del Centre Excursionista de Catalunya. Aquest cinquantenari ha coincidit, malauradament, amb la crisi sanitària de la COVID-19, que ha deixat tot el món davant d'un escenari d'inquietud i d'incertesa com mai s'havia vist. A poc a poc, molt a poc a poc, anirem superant aquesta situació contradictòria i tornarem a la muntanya, on sentirem de bell nou la llibertat. I a més a més, també desitgem un futur immillorable per a Muntanya, una vella revista impresa que volem que continuï almenys cinquanta anys més.

Potser les sortides a la muntanya en els propers mesos s'hauran de fer en la proximitat dels indrets on vivim, i no ens permetran encara d'explorar o trescar per horitzons llunyans, mentre no es trobi una vacuna per a aquesta epidèmia i s'arribi a una immunitat col·lectiva. Però no per això a Muntanya deixarem de publicar propostes atractives per gaudir del nostre país i més enllà de les nostres fronteres, que, de seguida que es pugui, tindrem l'ocasió de dirigir-hi els nostres objectius.

Per tot això, el nº 933 de Muntanya acaba de publicar les següents propostes per al desconfinament:

EL TUC DER ÒME I EL MALH DE BOLARD AMB BICICLETA ELÈCTRICA Jaume Fruitós Sayol
La descoberta de l'Aran poc conegut a cop de pedal. Aquest article ens ofereix la possibilitat de fer una jornada molt completa de cicloalpinisme per indrets de muntanya de gran bellesa. La bicicleta de muntanya és una bona alternativa a l'excursionisme tradicional.


LA BARRACA DEL CIM DEL CANIGÓ Joan M. Vives i Teixidó
Al cim del Canigó, durant un període de 80 anys, hi va haver una antiga barraca feta de pedra seca, que segurament es va malmetre amb el pas del temps. L'autor ens fa un report exhaustiu sobre aquesta construcció, alhora que presenta un conjunt de fotografies valuoses fins ara inèdites, cedides per diversos arxius.


LA SOLITUD DEL PARC NATURAL DE PONGA (i 2) David Mengual Padrós
Situada al bell mig de la serralada Cantàbrica, entre fagedes frondoses, la vall del Ponga és la més solitària i aïllada del parc. L'espai perfecte per a  la descoberta de les muntanyes d'Astúries: el pic del Pierzu, Tiatordos i el poble abandonat de Vallimoru.


ELS TATRA. L'ALTA MUNTANYA MÉS BAIXA DEL MÓN Joan Santaugini Puig
Recórrer les valls del Parc Nacional dels Tatra, un conjunt molt muntanyós i encara prou desconegut situat als Carpats occidentals, al país d'Eslovàquia, és un privilegi per a tots el muntanyencs. En aquest reportage es descriuen dues rutes circulars per les altes valls dels Tatra.

LLUÍS SOLÉ GUILLAUME (1918-2019) Eva, Helena i Clara Solé Campañá
Al llarg dels 100 anys de la seva vida, Lluís Solé Guillaume va practicar l'excursionisme d'una manera total, des de les primeres escalades al Pedraforca i la vall Pregona, en roca i gel, fins a l'esquí de competició. La fotografia de muntanya va ser la seva altra gran passió i professió.

EL PATRIMONI NATURAL D'OLESA DE MONTSERRAT I LA CREACIÓ D'UN GRUP DE RECERCA NATURALISTA Àlex Benítez, Biel Montoro i Joan Soler
Una colla d'amics d'Olesa de Montserrat creen un grup de recerca (CAPREOLUS) per estudiar la natura de l'entorn, mirar de conservar-la i transmetre'n els valors.