dissabte, 3 d’octubre del 2020

El misteriós sud d'Albània

 


Amb el títol «El misteriós sud d'Albània» he publicat un nou article en l'edició de setembre de la revista Muntanya 934, sobre les muntanyes del sud d'Albània, en aquest cas a la costa de la mar Jònica, al Parc Nacional de Llogara, prop de l'antiga ciutat històrica de Butrint, avui Patrimoni de la Humanitat.

El pic Qores (2.018 m) és la segona altitud de la serralada Çikës, al Parc Nacional de Llogara. (F. Alexandri)

La Ribera albanesa és una regió que sorprèn per les altes muntanyes, just davant mateix de la mar Jònica, i on encara és possible trobar indrets remots o històrics, com les ruïnes de l'antiga ciutat grecoromana de Brutint.

Les muntanyes que s'alcen al llarg de tot el litoral sud d'Albània s'han convertit avui en una de les zones més interessants per anar d'excursió, a banda d'un cert turisme estival desitjós de platja. Aquesta costa, de relleu accidentat, presenta carenes altes i un seguit de petits pobles i tradicions ancestrals, inclosa la cuina, que no ens imaginaríem de trobar en aquesta encara tan desconeguda Albània.

La serralada Çikës, al damunt de la mar Jònica. (F. Alexandri)

El Parc Nacional de Llogara, declarat parc nacional pel Govern d'Albània l'any 1966, situat a la península de Karaburum, forma el litoral nord-est de la mar Jònica, amb unes 1.000 ha de boscos densos, tret dels vessants meridionals, més despullats de vegetació arbòria. Les millors excursions que podem fer per la zona són una caminada circular al cim de Thanasit (1.340 m) i l'ascenció al cim Qores (2.018 m), la màxima altitud del parc.

Butrint és una antiga ciutat grecoreomana en ruïnes, actualment museïtzada, situada prop de la ciutat de Sarandë i de l'illa grega de Corfú, damunt d'un promontori isolat. Avui dia és el destí cultural més important d'Albània, inscrit en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1992.

La porta del Lleó, reconstruïda durant l'edat mitjana, era una de les antigues entrades de Butrint. El relleu mostra un lleó devorant un toro. (F. Alexandri)

A unes dues hores de Llogara, de camí cap a Tirana, hi ha la ciutat de Berat, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (2008), de visita imprescindible per cloure un viatge de 10 dies fet durant la Setmana Santa del 2019, que va començar a les muntanyes de la Zagòria (vegeu el meu article "La TransZagòria albanesa. En una vall remota més enllà de les muntanyes...") per acabar a la mar Jònica.

Berat, la Ciutat de les Mil Finestres. (F. Alexandri)

Aquest viatge ha estat organitzat per Viatges Independents&Trekkings.