dissabte, 14 de desembre del 2019

Nou llibre sobre els parcs naturals de Catalunya


Tot just fa una setmana que acaba de sortir el meu darrer llibre de la "Col·lecció 1001 curiositats...", dedicat als parcs naturals dels Pirineus i les serralades prelitorals, que convida a descobrir les seves històries i anècdotes i les millors excursions a fer. Llegiu el primer capítol.

Aquest llibre, que es complementarà amb un segon volum sobre els parcs de mar i de les serralades litorals, descriu els millors paisatges dels parcs pirinencs i de les serralades prelitorals de Catalunya, amb tota mena de dades i detalls sorprenents, amb anècdotes interessants i itineraris recomanats.

Aquest llibre pretén donar una àmplia visió dels parcs pirinencs i els parcs de les serralades prelitorals de Catalunya. De cada parc es descriuen els millors paisatges i les característiques del relleu, a més de la fauna i la flora que contenen, el patrimoni monumental i la influència humana.


A Catalunya tenim cinc parcs que se situen a la serralada pirinenca: el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural del Cadí-Moixeró –que també inclou el Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca– i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que se situa, però a la muntanya mitjana.

La serralada Prelitoral Catalana inclou cinc espais protegits, que són: el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Parc Natural dels Ports.

Suggereixo un itinerari a peu per a cada parc, generalment apte per a tothom, tret d'alguna proposta per als més experts, amb la finalitat de conèixer el parc i poder gaudir de tota la seva essència, que és la natura mateixa. Tot plegat, acompanyat d'un munt de curiositats diverses, estranyes, divertides, culturals o científiques que ajuden a comprendre cadascun d'aquests indrets, o almenys aporten una nota agradable de distensió.


Així, podem trobar-nos al parc d'Aigüestortes per descobrir la seva peculiar geologia o meravellar-nos davant d'una roureda monumental, com la de Can Pascal, a Camprodon, o passejar entre els nombrosos volcans de la Garrotxa o bé contemplar l'espectacular cinglera de la serra de Montsant... Tota aquesta diversitat en unes poques pàgines que representen el bo i el millor del patrimoni natural del nostre país.


10 ítems curiosos per a 10 parcs:
  • El secret de Franco a la Mollera d'Escalarre.
  • L'herba de la gota, la planta carnívora dels Pirineus.
  • L'exili de la Mare de Déu de Núria.
  • Les llegendes del Pedraforca.
  • L'escorpí cavernícola de la Garrotxa.
  • El Montseny, la muntanya d'ametistes.
  • El camí dels Monjos del massís de Sant Llorenç del Munt.
  • El viatge de Wilhelm von Humboldt a Montserrat.
  • La cartoixa d'Escaladei al peu del massís de Montsant.
  • Els Ports, terra de bandolers i conteses.

Fitxa tècnica

Pàgines: 320
Format: 14,5 x 22,5 cm
Enquadernació: rústica
ISBN: 978-84-949286-7-3
Segell editorial: L'Arca, Redbook Ediciones
Preu: 19,90 €