diumenge, 1 de desembre del 2019

Muntanya 931 (desembre 2019)


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. Ja ha sortit l'edició de desembre de la revista Muntanya, dedicada a l'esquí de travessa nòrdica als altiplans de Vercors, alguns camins històrics de Catalunya, les muntanyes de la Polinèsia Francesa i les xemeneies de fades de les Orgues d'Illa.

Per acabar l'any, hem editat un número amb sis reportatges que ofereixen propostes interessants de cara a la temporada hivernal, però també per preparar possibles viatges a muntanyes llunyanes en èpoques de vacances.


En primer lloc, tal com obrim en la portada del nº 931, presentem una ruta amb esquís de travessa nòrdica pels planells del Parc Natural Regional de Vercors, en els millors ambients de l'alta muntanya dels Prealps del Delfinal. Una travessa de 66 km que comença a Corrençon i acaba al refugi alberg de Combeau, pròxima a Dia. Text i fotografies de Francesc Monsonís i Elena Rivas.

Segonament, un proposta per conèixer les muntanyes del món ens porta fins a la Polinèsia Francesa, a les illes de Raiatea, Bora Bora i Huahine. En la immensitat de l'oceà Pacífic els antics navegants polinesis provinents de Samoa i Tonga van veure elevar-se, sobre el blau intens de les aigües profundes, els cims volcànics i escarpats que conformen les illes de la Societat, i van decidir quedar-s'hi a viure. Situades ben bé al centre del Pacífic, aquestes illes pertanyen a la Polinèsia Francesa, un conjunt de cinc arxipèlags amb 118 illes i atols que formen una col·lectivitat d'ulramar de França. L'illa més gran és Tahití, on trobem la capital, Papeete. Text i fotografies de Jordi Canal-Soler.

A continuació, la descripció d'una excursió que segueix el camí de l'Home Mort, que feien els anys parells els ramats de Llívia, a través d'una de les morenes laterals de la vall d'Angostrina. Text de Joan M. Vives i Teixidó.

Tot seguit un article sobre nutrició, concretament sobre l'alimentació d'atac en les activitats d'alta muntanya. La moda de les begudes isotòniques i calòriques dona peu a l'autor a fer una reflexió de l'època en què fèiem servir ganyips i litines en les excursions d'alta muntanya. La hidratació i el suplement és un tema que oblidem fàcilment. La seva deficiència produeix augment del cansament i fatiga muscular. Text de Daniel Cardona Pera.

Després, un reportatge sobre la recuperació, senyalització i documentació del camí de la Retirada, que va passar pel coll d'Ares i va unir amb un vincle de solidaritat les poblacions de Molló i Prats de Molló, entre el Ripollès i el Vallespir, separades per la frontera. La caiguda de Barcelona, el 26 de gener de 1939, anunciava el final de la Guerra Civil. En els 15 dies següents, més de 85.000 persones travessarien el coll d'Ares, un èxode que buscaria refugi a l'altra banda de la frontera. Text de Txema Castiella.

Finalment, un reportatge d'excursionisme científic, en el paisatge de les Orgues. Al nord-oest de la comarca del Rosselló, molt a prop de la població d'Illa de Riberal, s'aixequen unes altes torres naturals de forma cònica que sorprenen per la seva esveltesa i verticalitat, però també per la seva elevada fragilitat: són les Orgues d'Illa. D'accés fàcil i controlat, aquest enclavament ofereix la possibilitat d'observar com ha evolucionat el paisatge durant els últims cinc milions d'anys, alhora que dona a entendre la seva transitorietat. Text i fortografies d'Alfred Montserrat Nebot. Figures geològiques d'Albert Martínez.