diumenge, 24 de novembre del 2019

La TransZagòria albanesa, un tresc molt autèntic


En el nº 930 (setembre 2019) de la revista Muntanya vaig publicar un reportatge sobre un tresc al sud d'Albània, seguint una antiga ruta per la regió de la Zagòria, senyalitzada i recuperada tan sols fa quatre anys, en un paisatge alpí intens i a través de camins ancestrals.

Vaig fer aquest viatge la passada Setmana Santa, deu dies d'itineraris muntanyencs fonamentalment, però també plens d'indrets històrics i culturals, alguns dels quals Patrimoni de la Humanitat, com la ciutat museu de Gjirokastër. El tresc segueix una antiga ruta de caravanes, provinent del nord-oest de Grècia, que travessa una desconeguda i solitària regió al sud-est d'Albània per camins seculars, on avui encara alguns pastors hi fan vida amb els seus ramats. La vall que seguirem, abans d'enfilar-nos a les altes muntanyes, és la del riu Zagori, que dona nom a la comarca, i on és possible passar la nit i prendre àpats en algunes poques cases d'hostes que trobarem en les etapes del tresc.

La casa del professor, a Limar, és una de les cases d'hostes de la Zagòria. (c) F.A.

La Zagòria, en general, és una regió molt muntanyosa, amb barrancades, boscos densos, i un mar de serralades i altiplans inacabables, cosa que ha dificultat l'assentament humà. És per això que els pocs llogarets que hi trobarem són gairebé despoblats. La poca gent que hi viu formen una unitat diferenciada dins d'Albània, amb trets culturals i dialectals propis, com el parlar tosc, que viuen de treballar la terra, i, especialment del bestiar. La majoria són cristians ortodoxos, com es manifesta en les esglésies d'aquest estil que trobarem en els poblets de la vall.

Porxada de l'església dels Sants Apòstols de Höstevë. (c) F. A.

Aquesta vall queda flanquejeda per les dues grans serralades de Dhëmbelit i Nemërkes, que separen les ciutats més importants de la regió: Gjirokastër i Permët. El nom de Zagòria és d'origen eslau i vol dir 'més enllà de les muntanyes'. La travessa que vaig fer de la TransZagòria és de quatre etapes. Comença al vilatge de Peshtan, a prop de l'engorjat de Këlcyre, travessa la vall del riu Zagori fins a Sheper, on caldrà pujar al coll de Dhëmbelit per davallar fins a la ciutat de Permët. La distància recorreguda és de 60 km, el desnivell acumulat de 5.127 m i el temps emprat de 23 h i 65 min.

La llarga serralada de Lunxërisë des de la vall del Zagori. (c) F. A.

Trobareu tota la informació d'aquest tresc a la revista Muntanya 930 (2018): 20-33.

Podeu visualitzar l'article AQUÍ.