dissabte, 31 d’agost del 2019

Muntanya 930 (setembre 2019)


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. Ja és al carrer l'edició de setembre de la revista Muntanya, amb el nº 930, on podreu trobar rutes de muntanya originals, com per exemple una altra manera de fer la travessa dels Pirineus, recórrer la TransZagòria albanesa o conèixer a fons els turons de Barcelona.

L'originalitat de les rutes de muntanya


Nombroses són les guies d'itineraris de muntanya que s'han publicat en els darrers anys i que es publiquen encara sense descans per les diferents editorials del nostre país, i també de guies municipals, de diputacions, Generalitat de Catalunya o patronats de turisme, que gestionen o divulguen els espais naturals protegits. La informació impresa és ingent. Avui no costa gens trobar ressenyes sobre una ruta o un sender senyalitzat com passava molts anys enrere, que gairebé només comptaven amb els mapes excursionistes de l'Alpina, i, a partir d'aquí, traçàvem els nostres objectius.

Internet també és un espai on prolifera aquesta informació inesgotable, no només a través de blogs personals, sinó també de pàgines oficials de turisme, de parcs naturals o fins i tot d'aplicacions molt bones i interessants, com la remescla Wikiloc, on les rutes georeferenciades i els punts d'interès apleguen excursionisme, ciclisme i un munt d'activitats més.

Dins de tot aquest univers immens cal saber triar, però sobretot innovar, inventar. De rutes n'hi ha moltes, moltíssimes... De rutes originals, per diferents aspectes –històrics, culturals, naturals, etc.–, n'hi ha menys. En aquesta edició de setembre, tal vegada, hem intentat apostar per aquesta originalitat, com ara travessar els Pirineus pels dos costats fronterers, sortint a peu des de Barcelona. També les rutes recents, en països poc freqüentats i en valls remotes, que recuperen antics i històrics camins de pas, com la TransZagòria albanesa. I encara més, travesses impensables que tenim a tocar: conèixer Barcelona a partir dels turons que l'envolten. Són rutes originals. Fràgils alhora. Gaudim-ne i preservem-les.

Sumari de Muntanya 930

La següent imatge mostra el sumari d'aquesta edició.