diumenge, 23 de febrer del 2020

Ha sortit la primera edició del 2020 de la revista "Muntanya", dedicada a la cova del Tabac


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. Acaba de sortir publicat el nº 932 de la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, amb un reportatge especial sobre la cova del Tabac, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per les pintures rupestres. Tot i això, i atesa la seva importància arqueològica, l'estat de deteriorament d'aquesta gran cavitat ha fet necessari implementar solucions per tal de preservar-la.


CONSTRUINT LA COVA DEL TABAC DEL SEGLE XXI
Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la UAB
La cova del Tabac, prop de Camarasa, és una cavitat rellevant per a l'arqueologia de Catalunya i un indret mencionat recurrentment en la prehistòria del nord-est de la península Ibèrica. En destaquen les pintures rupestres, la riquesa fossilífera i el rastre deixat per les comunitats humanes.

Altres reportatges d'aquest número:

FAÇANA SUD-EST DE MONTSERRAT: LES SERRES DE RUBIÓ I DELS GATELLS
Albert Masó Garcia
Un itinerari per les serres de Rubió i dels Gatells a través de magnífiques mirandes de la façana sud-est de Montserrat, des d'on accedim als cims de la roca dels Corbs i del turó del castell de Collbató.


ISRAEL I PALESTINA AMB BICICLETA
Gerard Castellà
Terra Santa ha estat des de sempre un punt de trobada entre cultures, imperis i religions. Per descobrir tot això: l'aventura d'un llarg recorregut amb bicicleta per Israel i Palestina, a través d'una ruta de 910 km per pistes secundàries i corriols pedregosos.


ERMITES ROMÀNIQUES DEL MONTSENY: UN ELEMENT IMPRESCINDIBLE DEL PAISATGE
Òscar Farrerons
Una excursió circular pels municipis de Montseny, el Brull i Tagamanent, per descobrir l'art romànic i altres edificis antics del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

TRESC DE L'AUSANGATE, UN CLÀSSIC DELS ANDES DEL PERÚ
Txema Castiella
Un tresc al sud del Perú, prop de Cusco, que envolta el Cerro Ausangate (6.372 m), el punt més alt de la serralada en aquesta zona dels Andes centrals. Una experiència única d'alta muntanya, amb valls i muntanyes salvatges de bellesa sorprenent.

LA SOLITUD DEL PARC NATURAL DE PONGA (1)
David Mengual Padrós
Situat al bell mig de la serralada Cantàbrica, ens trobem en el parc més oriental del Principat d'Astúries, en una vall aïllada, solitària i de difícil accés. Trescar per aquestes muntanyes representa tota una aventura.