dilluns, 31 de desembre del 2018

Nou disseny de la portada de la revista Muntanya





FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. A partir de l'edició de setembre del 2018, la revista Muntanya ha posat de manifest un canvi en el disseny de la portada, en què empra la tipografia Montserrat per a la capçalera i els titulars, i s'hi afegeix la nova imatge corporativa del Centre Excursionista de Catalunya, amb el color verd, símbol de la natura, i la lletra E, sintetitzada i volumètica, que representa la e inicial del mot excursionisme, però mantenint en la mateixa línia l'escut originari de l'entitat.

Josep Maria Trias, autor d'alguns logos emblemàtics com els dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, TV3, el RACC, el metro de Barcelona o el del Parlament de Catalunya, ha estat qui ha elaborat els logos de la nova imatge corporativa del CEC, que també han estat incorporats a la portada, tot i que el disseny de la maqueta sencera continua a càrrec del nostre dissenyador gràfic Toni Inglès.

La revista Muntanya va fer el salt al color l'any 2005, en la seva cinquena etapa, de la mà de Ferran Alexandri (director i editor de la revista des del 2004) i de Toni Inglès (dissenyador gràfic de la revista des del 2005), que van dur a terme una modernització completa de Muntanya, amb continguts de totes les àrees dels esports de muntanya, reportatges de trekkings i viatges arreu del món, i amb un disseny diferent per a cada article. Destaquem d'aquesta etapa els monogràfics Montserrat (Muntanya 864) i Jacint Verdaguer excursionista (Muntanya 882).

L'any 2011 iniciàvem la sisena etapa, on la revista tornava a reinventar-se amb una mirada als orígens: del DIN A4 passem al format original de 1970 (170 x 245 mm), amb més pàgines (84) i un tractament renovat de tots els continguts. Destaquen monogràfics de caràcter humanitari, com el dedicat al Nepal després dels tràgics terratrèmols del 2015 –Nepal, un país de muntanyes i cultures (Muntanya 913)–, o bé en homenatge: 140 anys del CEC (Muntanya  918) i 75 anys del CADE (Muntanya 923).


Muntanya és actualment una revista trimestral que, com totes les revistes de club, reflecteix el que fan els seus socis i simpatitzants, dels quals rep gentilment articles i reportatges. Com que al CEC s'hi practiquen moltes activitats, la revista es compon de temes diversos, amb articles d'esports de muntanya (alpinisme, esquí, escalada), d'exploració científica o esportiva (espeleologia, recerca botànica), d'excursionisme (itineraris i travesses a peu) i d'aspectes culturals i científics (geologia, fauna, arquitectura, art i història). Des de sempre la revista Muntanya ha intentat reflectir aquesta varietat amb la màxima qualitat.