diumenge, 2 de setembre del 2018

El barranc del Bosc del Montsec



FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. A la revista Muntanya 925 (juny 2018) vaig publicar un extens article sobre el barranc del Bosc que descrivia dues excursions diferents per conèixer un parell d'indrets singulars del Montsec d'Ares, solcats per aquest feréstec i abrupte barranc.

La primera excursió és un itinerari circular. Duu fins al mateix cim de la roca Regina (721 m), una de les parets més impressionants de Catalunya, des del costat oest del congost de Terradets, pel barranc del Bosc, en el seu darrer tram, just abans de fluir a la Noguera Pallaresa. Després es fa el descens cap  a Cellers i l'embassament de Terradets, passant per la cova dels Muricecs.


Itinerari: cruïlla C-13, pont del tren, camí del Barranc del Bosc, pedrera, collada, cim de la roca Regina, collada, serrat Pedregós, estació de Cellers, pantà de Terradets, cova dels Muricecs, presa de Terradets (central), cruïlla C-13.
Municipi: Castell de Mur (Pallars Jussà).
Desnivell: +442 m, -442 m.
Durada: 3 h 15 min.
Distància: 12 km.
Dificultat: mitjana.

El segon itinerari ens endinsa al passat medieval i ens mostra el misteriós jaciment de les Tombetes. Situat al vessant septentrional del Montsec d'Ares, a la falda de la serralada, en un nivell més enlairat del Barranc del Bosc.

Itinerari: Moror (814 m), barranc del Bosc (600 m), Sant Martí de les Tombetes (765 m).
Municipi: Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà):
Desnivell: +320 m, -320 m.
Durada: 1 h 15 min (anada) i 1 h 10 min (tornada).
Distància: 10 km.
Dificultat: molt fàcil.


ALBERT MARTÍNEZ

El barranc del Bosc

El barranc del Bosc és el més important i pregon de l'entorn, vertebra el vessant septentrional del Montsec i posa en contacte aquestes dues excursions. S'origina al sud-est de Sant Esteve de la Sarga, a 833 m, en ple Montsec d'Ares, per la unió de la llau del Rial Roi amb el barranc de la Rebollera, i desemboca a la Noguera Pallaresa al congost de Terradets, gairebé sota el pont del barranc del Bosc, sobre la línia del tren. El seu recorregut marca una vall de molta profunditat, amb bastants moments en què no és possible accedir-hi al fons. Durant el seu curs cap a Terradets rep nombrosos altres barrancs com a afluents per totes dues bandes, i travessa un territori en general ple de desnivells forts, sobretot en el tram final, en el sector de la roca Regina.

DAVID MENGUAL

La roca Regina

En arribar a la collada, en una carena repoblada de pi, cal seguir la carena a la dreta fins al punt culminant de la roca Regina, que no és un cim estrictament definit, sinó que és el punt més alt de la carena divisòria. Cal anar amb compte quan ens acostem a la dreta (S) per l'estimball de la paret. L'espectacle és colpidor: 450 m de paret vertical i desplomada fins al llit del barranc del Bosc.

Vista des de la roca Regina. Foto: DAVID MENGUAL

Sant Martí de les Tombetes

En aquest indret fora poblat proper a Moror es troben les restes d'un poble rònec fortificat damunt d'un turó, amb església i necròpolis. Es tracta d'un poblament cristià originat en una època anterior a l'any 1000. Malgrat que no s'ha conservat cap documentació, hom creu que fou ocupat durant els segles IX o X per una gent que s'establia en llocs encimbellats per protegir-se de l'amenaça àrab. Les Tombetes, tal com s'anomena el lloc popularment degut a les tombes que hi ha exacavades a la roca, oferia una defensa natural que, en desaparèixer la situació de perill, probablement el lloc es va abdonar.

Sant Martí de les Tombetes. Foto: FERRAN ALEXANDRI


Un croquis publicat expressament en aquest article ens situa les restes arqueològiques del jaciment de Sant Martí de les Tombetes, situat a llarg d'una carena que va d'oest a est amb una llargada d'uns 80 m, i amb una amplada que oscil·la entre els 10 i els 20 m.

ALBERT MARTÍNEZ