diumenge, 8 d’abril del 2018

1001 curiositats del romànic català


Acabo de publicar el meu darrer llibre: 1001 curiositats del romànic català, el segon que faig per a aquesta col·lecció, i que presentaré el proper dijous 12 d'abril a les 7 del vespre a la Llibreria Barataria (Tamarit, 99) de Barcelona.

L'art romànic ha fascinat l'home modern d'una manera aclaparadora. Segurament, en sentir parlar de romànic, ens ve al cap la famosa imatge del Crist en majestat de Sant Climent de Taüll, un fresc que ha deixat meravellat tothom, que fins i tot ha captivat l'atenció crítica d'artistes com Pablo Picasso o Francis Picabia. El món romànic ha esdevingut no sols una font de coneixement, sinó també de misteri, que ha despertat l'interès de la societat del nostre temps amb tanta intensitat que gairebé podríem parlar de romanicomania.

Catalunya és un país de romànic per excel·lència. Els edificis i les obres diverses d'aquest estil d'art, eminentment religiós però també civil i militar, són molt abundants i escampats per tota la nostra geografia, de l'Aran al cap de Creus i dels Pirineus fins més avall dels ports de Tortosa. Aquest llibre té la finalitat de mostrar, des d'una panoràmica personal –tal vegada de redescobrir–, la passió per l'art romànic de viatgers, passejants o excursionistes tafaners, enamorats d'un món antic, artístic, funcional. Un món que ens transporta a un passat també dur i cru, però fascinant alhora.

Amb aquest llibre he mirat de presentar a través de set itineraris per tot Catalunya els principals edificis romànics: esglésies, catedrals, ermites; palaus, castells, muralles i cases fortes, amb les manifestacions decoratives que presenten, com la pintura o l'escultura. L'estructura de l'obra es pot resumir en els punts següents:
  • unes breus nocions generals sobre el romànic;
  • les construccions civils, militars i religioses;
  • les grans portalades romàniques i els capitells d'esglésies i claustres;
  • les majestats, marededeus i davallaments;
  • les pintures al fresc de l'escola catalana;
  • les millors rutes del romànic català, i
  • els principals museus de l'art romànic.
1001 curiositats del romànic català és un llibre que neix amb la voluntat de fer conèixer el país a través de l'art romànic. Dit d'una altra manera: el romànic fa de reclam per dur-nos arreu del territori per descobrir un món viu i ple de curiositats.

Fitxa tècnica

Pàgines: 288
Format: 14,5 x 22,5 cm
Enquadernació: rústica
ISBN: 978-84-946505-8-1
Segell editorial: L'Arca, Redbook Ediciones
Preu: 18,90 €