dimecres, 30 de novembre del 2016

1001 curiositats dels Pirineus catalans


El dilluns 12 de desembre a les 7 de la tarda presentaré el meu darrer llibre 1001 curiositats dels Pirineus catalans, publicat per Redbook Ediciones (Col·lecció L'Arca), a La Casa del Llibre (rambla Catalunya, 37).

"Una invitació a obrir els ulls per endinsar-nos en un món antic i nou, el món del Pirineu."
Ton Barnils (del pròleg)

Després de nou mesos intensos de feina, finalment ha sortit a la llum 1001 curiositats dels Pirineus catalans, un encàrrec que em va fer Redbook Ediciones.

En aquest llibre hi trobareu un conjunt de curiositats, notícies, tafaneries, trets i singularitats que identifiquen els nostres Pirineus, que van des de la Vall d'Aran fins al cap de Creus. Es tracta d'una travessa d'oest a est, d'un viatge on podreu descobrir un bon tast de la història i cultura dels pobles pirinencs, sense oblidar la seva forta vinculació amb la muntanya i el paisatge. Un espai natural singular, ple de tradicions ancestrals, arrelat al medi dur i salvatge dels alts cims i les altes conques fluvials.

El marc és sempre la gran serralada pirinenca, encara que només un bon tros, més o menys la meitat, és a dir, la carena que s'escampa per totes les terres de parla catalana. És per això que la nostra història la comencem a la Vall d'Aran i prosseguim cap a Orient, tot incloent Andorra, el país dels Pirineus, que posseeix una enorme entitat pròpia i rellevant, que no podia faltar en un llibre com aquest. Tampoc no podem oblidar les comarques catalanes i pirinenques de la Cerdanya, el Capcir, el Conflent i el Vallespir, conegudes també com el Rosselló o la Catalunya del Nord. Comarques que, certament, han tingut i tenen una importància fonamental per a la història i la geografia dels Països Catalans.

Per tot això, podem classificar aquestes 1001 curiositats –segurament moltes més– dels Pirineus en tres grans apartats:

1) Els Pirineus. En aquest primer episodi fem una aproximació a la geografia i el relleu del Pirineu, del medi natural que ha condicionat la vida no només de l'home, sinó també de la fauna i el paisatge. Coneixerem, a grans trets, els principals cims i valls, els rius i les glaceres que conformen la gran serralada dels Pirineus, des de l'Atlàntic a la Mediterrània, fent una aturada especial a l'àrea catalana. Entendrem els accessos i descobrirem els principals elements turístics. Però sobretot prendrem consciència de la fragilitat del medi, per la qual cosa donarem relació dels parcs i espais naturals protegits, que podem visitar per aprendre'n els valors i per conèixer ben a fons la importància de la seva protecció, que no és altra cosa que la conservació de la natura mateixa per al nostre gaudi.

2) Els senders que han fet història. En aquesta segona part descobrirem que els Pirineus no han estat mai una barrera infranquejable, sinó que han estat travessats, envoltats i trepitjats des de temps immemorials per les diferents cultures que hi han conviscut. És per això que existeixen encara rutes mil·lenàries i camins de pas, també de transhumància o d'exili, que fins i tot avui es poden resseguir de manera esportiva, a través de senders de muntanya de llarg o petit recorregut o amb rutes competitives.

3) Indrets imprescindibles. Finalment, la tercera i última part ens proposa un coneixement més concret del territori, a través dels pobles i municipis de les comarques pirinenques de parla catalana. Són els Pirineus catalans, pròpiament dits. L'apartat està subdividit al mateix temps en les comarques que toquen els Pirineus, on podrem fer-nos una idea general de la seva orografia i la seva història al llarg dels segles, per passar tot seguit a descobrir els indrets més imprescindibles, que no podem deixar de conèixer, les festes populars i les tradicions que no ens podem perdre, els museus i monuments que hem de visitar i tots els indrets que tenen un interès natural, cultural, històric o turístic rellevant. En definitiva, un recorregut pel paisatge, la història i la cultura de les viles i pobles, per conèixer també el seu valuós patrimoni urbà i natural alhora.



1001 curiositats dels Pirineus catalans
Ferran Alexandri
Redbook Edicions, 2016
Col·lecció L'Arca
320 pàgines, amb il·lustracions
PVP: 19,90 €