diumenge, 20 de novembre del 2016

Vint anys més sota terra


Amb motiu dels 140 anys del Centre Excursionista de Catalunya, acabo de publicar l'article "Vint anys més sota terra. Les exploracions de l'ERE", inclòs en el número especial de la revista Muntanya fet per a aquest esdeveniment. En aquest treball faig un repàs dels darrers vint anys de les activitats de l'Equip de Recerques Espeleològiques del Centre.


Les exploracions de l'ERE del CEC en els darrers vint anys han produït un nombre important d'exploracions en diferents cavitats, sobre tot a l'Alt Aragó, entre les quals cal destacar la descoberta del Foratón de Tendeñera (-1.004 m), un avenc de gran importància situat a la serra de Tendeñera que, per si no fos poc, connecta amb el Sistema Arañonera, un dels complexos subterranis més grans del món.

El Centre Excursionista de Catalunya ha estat pioner en molts esdeveniments esportius, culturals i científics del nostre país. També en l'espeleologia, com ho testimonia la feina del geòleg i espeleòleg Norbert Font i Sagué, soci de l'entitat, considerat com l'introductor de l'espeleologia a Catalunya (i també a la península ibèrica). Amb el patrocini del Centre, Font i Sagué va dur a terme una esquesta, els resultats de la qual li van permetre establir un Catàleg espeleològic de Catalunya. Així mateix, la feina i les exploracions d'aquest soci foren seguides després per Marià Faura i Sans, Josep M. Co de Triola o Rafael Amat i Carreras... i fins avui.

L'ERE va néixer ara fa seixanta-quatre anys, fruit d'aquell mateix esperit apassionat per la descoberta del territori, de l'interior de la terra, per continuar encadenant troballes importants en el camp de l'espeleologia i de l'excursionisme científic.

Les exploracions que descric en aquest article són les següents:
  1. Les campanyes a Alano i Peña Forca
  2. El Foratón de Tendeñera (-1.004 m)
  3. Altres avencs nous a la serra de Tendeñera
  4. Les campanyes de Peña Ezkaurri
  5. La cova del Castillo
  6. Altres exploracions dins i fora de la península ibèrica