dimecres, 1 de gener del 2014

Heus aquí: Heus Blanc

Heus aquí un jardí de fruites blanques... un sensacional vi amb principis, provinent de La Vinyeta, a Mollet de Peralada (Alt Empordà), amb raïms de vinyes velles, collit a mà: macabeu, garnatxa blanca, xarel·lo i moscat. Una combinació perfecta.

La descripció tècnica: vi blanc, de color groc, amb predomini de tonalitats verdes, jove. Elevada intensitat aromàtica, potent, que harmonitza sensacions fruitoses amb una persistència final d'aromes cítriques. Un vi excel·lent de varietats tradicionals de l'Empordà, que marida genialment amb formatges de cabra i productes del mar.

L'experiència personal: Jo el vaig escollir ahir, la darrera nit de l'any, per amorosir una sarsuela de peix. Extraordinari. No hauria fet aquest apunt si la unió no hagués estat sublim.

L'origen: Heus Blanc, Rosat i Negre són els vins més joves de La Vinyeta. Amb un llenguatge fresc i desimbolt, aquests vins representen l'inici del celler de La Vinyeta, un bon dia de l'any 2002. Fruit de petites vinyes al cor de la DO Empordà, de notes alegres i afruitades, els Heus recullen l'essència d'un esperit jove i respectuós amb el medi ambient, que ha permès aquesta empresa d'entrar en el Sistema de Producció Integrada. Els Heus busquen les metàfores dels contes antics... ¡i les troben!

La Vinyeta: un celler autèntic de l'Empordà, un paisatge dominat per la tramuntana, amb olor de roure i de vinya vella. Un món on el vi i el paisatge captiven el viatger. Amb experiències i turisme d'incentius. Per quedar-s'hi.

La cultura del vi: des que els grecs van portar la vinya i l'olivera a l'antiga Roses, el vi sempre ha estat present al cap del Creus i a l'Alt Empordà, perquè és un terreny excel·lent per al conreu dels ceps que produiran el raïm. Durant tota la baixa edat mitjana les muntanyes del cap de Creus estaven conreades de vinyes, plantades en terrasses, delimitades per murs de pedra seca, cosa que permetia lluitar contra l'erosió i aprofitar millor la poca aigua de pluja. Al final del segle XIX, l'arribada de la fil·loxera va matar la planta i només va romandre en aquesta terra l'abandó de les feixes, testimoni d'un passat ben productiu.

Avui dia, el vi torna a ser cultura en aquetes muntanyes. El terreny pedregós és adient per conservar la humitat necessària per a la vinya, i la tramuntana, d'efecte dessecador i destructiu, junt amb la influència d'un mar tan proper, són la millor protecció contra el míldiu i altres fongs, de manera que la producció de vi és plenament ecològica, ja que la vinya no necessita tractament químic.

Els germans Serra, propietaris de La Vinyeta. (Foto: F. Alexandri)