dimarts, 10 de desembre del 2013

Viena: el naixement d'una col·lecció mundial

© Belvedere, Wien

Aquesta pintura de de Heinrich Friedrich Füger (1751, Heilbronn, Wüttemberg – 1818, Viena), amb la figura de l'emperadriu Maria Teresa i els seus fills (1776), il·lustra l'exposició "L'Albertina: el naixement d'una col·lecció mundial", que es podrà veure a partir del 14 de març al museu de L'Albertina de Viena, i que aplegarà les seves obres mestres més importants.


© Albertina, Wien

Albrecht Dürer (Nuremberg, 1471 – 1528), l'artista més famós de Renaixement alemany, va pintar La llebre l'any 1502, i s'ha convertit en una de les icones de L'Albertina, que vaig poder veure l'agost del 2012 en una estada que vaig fer a capital d'Àustria.Sembla força interessant l'exposició que ha anunciat Vienna now or never, a través de l'Oficina Nacional Austríaca de Turisme, que abraçarà des del barroc cortesà de l'emperadriu Maria Teresa, passant pel període revolucionari d'Amèrica i Europa, fins a la nova consolidació de les monarquies conservadores després del Congrés de Viena. Les etapes en la vida dels fundadors de la col·lecció, l'arxiduquessa Maria Cristina i el duc Albert de Saxònia-Teschen, permeten apropar-se als principals centres de l'art i la política i descobrir les xarxes de col·leccionistes i marxants d'art, la vida feudal de l'alta noblesa europea i la nova ideologia de la Il·lustració.

© WienTourismus Lois Lammerhuer Albertina

L'Albertina conserva una de les col·leccions d'art més grans i valuoses. Es va fundar l'any 1776 pel duc Albert de Saxònia-Teschen (gendre de l'emperadriu Maria Teresa) i aplega més d'un milió de gravats i 60.000 dibuixos. Les obres més famoses d'Albrecht Dürer, però també obres mestres d'Egon Schiele, Paul Cézanne, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Pablo Picasso o Robert Rauschemberg. La Albertina és el palau més gran habitat pels Habsburg.