diumenge, 25 de novembre de 2012

Un article sobre el gorg Negre de la riera de Gualba


En el número de desembre de la revista Muntanya acabo de publicar, junt amb Alfred Montserrat, un article que presenta els itineraris per anar al famós gorg Negre i al salt de Gualba, indrets feréstecs i meravellosos, acompanyats de les llegendes de bruixes i encantades que viuen a les aigües del Montseny.

Els gorgs sempre han estat motiu de llegendes en l'imaginari popular. El Montseny en té cinc o sis d'importants, però el gorg Negre de la riera de Gualba és el més impressionant, força més que el famós salt de Gualba, i també és un bon lloc per anar d'excursió.


Aquesta foto que mostra el salt del gorg Negre, amb la creu per foragitar el mal a dalt de promontori, ha estat seleccionada per ser la portada de la revista Muntanya 902.


El gorg Negre és forma al buit d'una estreta gorja, on el riu es llança per un salt de 30 m, sobre el to negrenc de l'aigua, produït pel color fosc de les roques. El gorg Negre és un dels racons més encisadors del Montseny. La seva fama és deguda a les bruixes adoradores del diable i a les tempestes que n'eixien del fons.

Ferran Alexandri i Alfred Montserrat. " El gorg Negre de la riera de Gualba". Muntanya 902 (2012): 9-17. (c) Roger Rovira, per la fotografia mostrada en aquest apunt.