(c) Roger Rovira
L'espeleologia és l'exploració de les cavitats subterrànies naturals amb finalitats esportives o científiques. La formació d'aquesta paraula prové de espeleo-, és a dir, la forma prefixada del mot grec spélaion 'cova', 'gruta', 'caverna'.
Tenim, també, altres mots derivats amb el mateix prefix espeleo-, com ara:
- espeleobusseig Modalitat d'espeleologia consistent a explorar trams inundats d'avencs i coves per mitjà de tècniques pròpies del submarinisme.
- espeleobussejador Persona que practica l'espeleobusseig.
- espeleològic Relatiu o pertanyent a l'espeleologia.
- espeleològicament D'acord amb els principis de l'espeleologia.
- espeleosocorrista Espeleòleg especialista en espeleosocors.
- espeleosocors Pràctica espeleològica que té com a objectiu el salvament de persones que han patit un accident o que es troben en una situació perillosa dins una cova o un avenc.
Em fa l'efecte que no podem pronunciar frases com aquestes que he pescat a la xarxa:
- *¿Anem a fer espeleo aquest diumenge?
- * La secció d'espeleo de la UEC Tortosa es va traslladar fins al Pallars Jussà
- * Per pocs calés podem gaudir d'una llum per espeleo prou rendible
El fet és que fins ara ningú no n'havia parlat, tret del petit Diccionari d'esports de muntanya de Carles Albesa i Jordi Mir (Edicions 62, 1998; El Cangur Diccionaris, 257), on es diu de manera ben clara que col·loquialment s'usa la forma apocopada espele per referir-nos a l'espeleologia. De fet, aquesta mateixa reducció de síl·labes és el que majoritàriament sempre hem sentit a dir els que ens hem dedicat de fa bastants anys a fer espele.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada