dimecres, 13 d’octubre del 2010

Ferran Alexandri presenta el darrer llibre de Lluís Grifell


La nova obra de Lluís Grifell (autor de Memòries i aventures d'un temps i un país. Catalunya 1930-1950) la vaig presentar el passat 23 de setembre a la sala d'actes del Centre Excursionista de Catalunya. Van intervenir en la taula rodona el lingüista Josep Ruaix i l'historiador Antoni Pladevall.


Aquest llibre recull les vivències i les anècdotes que l'autor visqué durant un viatge a l'URSS l'estiu de l'any 1977. El text és un relat senzill, a partir dels apunts recollits sobre el terreny, que té com a objectiu principal fer una exposició distesa d'aquell país i la seva societat tan aïllats de nosaltres durant molts anys a causa de la guerra freda, del teló d'acer i del mur de la vergonya. Un país que obre portes a mig camí de la dècada dels anys setanta amb l'excusa d'uns Jocs Olímpics: els de Moscou de 1978.

Lluís Grifell és un home que valora positivament les ciutats que va veure, els monuments i els paisatges, però especialment les persones amb qui va tenir un tracte proper. Es va trobar amb un país convençut políticament, disciplinat, que al mateix temps venera i recorda els combatents que l'han defensat; va constatar l'ambient artístic i romàntic però també expeditiu. En resum, va viatjar al país del pèndol.


Viatge al país del pèndol. L'URSS de 1977
Zenobita Edicions (www.zenobitaedicions.com)
PVP: 15 €

Fotografia: Roger Rovira