diumenge, 5 de setembre de 2010

Un patrimoni cultural exclusiu a la capital dels Alps

Innsbruck, reflexos daurats i ambient urbà


La Teulada d'Or (Goldenes Dachi) és l'emblema més famós de la vila, ubicada en el barri gòtic i casc antic d'Innsbruck. Aquest edifici està recobert amb 2.600 teules de coure daurades al foc amb 12 kg d'or. Fou fet construir per l'emperador Maximilià I en la casa que havia estat l'antiga residència de l'arxiduc Friedrich IV, quan aquest es va casar amb Blanca Maria Sforza de Milà. És un mirador de luxe, on el monarca tenia el costum de sortir-hi en el decurs de les festes i desfilades. Innsbruck va ser la ciutat preferida pels Habsburg (regnaren 800 anys), que la van convertir en centre de moda i la dotaren de l'esplendor que encara avui dia pot copsar el visitant.


Aquesta és la sala dels Gegants (Riesensaal) del palau imperial d'Innsbruck, seu dels emperadors austríacs i dels sobirans del Tirol. L'arxiduc Siegmund der Münzreiche, comte del Tirol, va fer construir una fortalesa. El seu successor, Maximilià I, la va ampliar substancialment. Amb l'emperadriu Maria Teresa va adoptar l'estil barroc tardà actual. En aquesta sala es poden veure els retrats de l'emperadriu, el seu espòs i els seus fills; el sostre, d'una bellesa sublim, mostra pintures al·legòriques a la història d'aquest país, que es poden observar amb força detall reflectides als miralls situats al terra de la sala.Els emblemes familiars són una mostra daurada que podem veure pels carrers del barri antic d'Innsbruck. Penjats a les façanes de les cases, de les botigues, ens indiquen bellament els senyals distintius d'aquelles famílies que no pertanyien a la noblesa, però que representen una mostra viva dels gremis i els oficis.


L'edifici Heblinghaus, una majestuosa casa d'estil rococó enfront de la Teulada d'Or, dóna un toc senyorial al nucli central de la ciutat, mesclat amb el bull-bull dels bars, restaurants i botigues d'aquests carrers peatonals. L'estructura principal d'aquesta casa és del segle XV, però la decoració rococó de la façana prové de mitjan segle XVIII.


Maria-Theresien-Strasse és el carrer comercial més conegut d'Innsbruck, que ha seguit els plans dels arquitectes Alles wird gut. Aquest carrer ha estat transformat en una gran zona peatonal molt apreciada pels habitants de la ciutat i també pels visitants. És un ambient urbà amb majúscules, en una ciutat de 130.000 habitants, preciosa, tranquil·la, neta, sense soroll ni embossos.


Fotografia de Roger Rovira
Més informació a: www.innsbruck.info