dissabte, 1 d’octubre del 2016

Nova edició de la revista Muntanya: nº 917 (setembre)


Acabo de publicar el darrer número de la revista Muntanya del CEC corresponent al mes de setembre del 2016.

En aquesta edició presentem un reportatge extens de David Mengual sobre Sierra Nevada i els cims que poden fer-se, la majoria de més de 3.000 m, com el Mulhacén (3.478 m), el sostre de la península ibèrica; però també altres cims importants com el Veleta, el Cerro de los Machos, el Cerro del Caballo o el Picón de Jerez. És un article interessant perquè es publiquen fotos i ascensions poc conegudes, i també s'aporta informació valuosa i històrica sobre els pobles blancs de la comarca de l'Alpujarra i les seves tradicions. Es complementa el treball amb informació bàsica d'accessos, refugis i equipaments, a més d'una pràctica bibliografia sobre Sierra Nevada, a la província de Granada.

Segueix una crònica alpina de tardor pels massissos del Mont Blanc i dels Écrins, amb propostes d'escalades d'alt nivell, només per a experts, a cura de Roger Cararch, tècnic superior esportiu d'escalada i guia UIAGM.

Ben a prop de les aigües del golf de Guinea s'alça una de les muntanyes més emblemàtiques del continent negre: el mont Camerun, un massís volcànic encara actiu. L'article descriu l'ascensió a aquesta muntanya, a cura de Ricardo Hernani, membre de la Royal Geographical Society.

A continuació, un article eminetment informatiu sobre tots els aspectes que hem de tenir en compte durant la preparació d'un tresc, un viatge llunyà o una gran expedició, per marxar de casa amb l'indispensable, escrit per l'infermer Pere Rodés i la metgessa Aurèlia Sans.

Jordi Canal-Soler en aporta l'experiència d'un viatge i un tresc alhora: el Chilkoot Trail, un dels trescs amb més història i natura de l'Amèrica del Nord. Un camí històric usat a finals del segle XIX per milers de buscadors d'or que anaven d'Alaska fins a les mines de l'interior del Canadà.

Per acabar, David Vilsaeca publica un article biogràfic i històric sobre el soci del CEC Joan Sayós Estivill, muntanyenc i aviador.

La meva entrevista del mes està dedicada a l'escriptor de temes de muntanya i viatges, Jordi Corbella, que recentment ha publicat dues obres interessants: Al monte con... (2015) i Atlas. Historia de un viaje (2015).