divendres, 14 de juny del 2013

Gualba: la ruta dels rellotges de sol


Aquest rellotge de sol, ubicat al mas de Can Figueras, als afores de Gualba, és un exemple dels nombrosos rellotges de sol que podem obsevar en aquesta petita població del Vallès Oriental, als peus del Montseny, on va viure Jaume Salichs, un constructor i divulgador d'aquests instruments. Per això s'ha creat un recorregut a peu pel municipi de Gualba, mig excursionista, mig urbà, que segueix alguns dels rellotges construïts o recuperats per ell. L'itinerari comença al centre mateix de Gualba, a la plaça Joan Ragué, on hi ha l'ajuntament i l'església romànica del segle XII.Aquest rellotge és a la plaça de la Rectoria, un indret enjardinat al voltant de l'església, que fa també la funció de font pública. El rellotge està construït damunt d'un gran bloc de pedra granítica. Els números romans, les línies horàries i el gnòmon són d'acer inoxidable; esculpit a la pedra hi ha l'escut de Gualba, amb el lema "Amb la llum i la veritat Gualba i jo anirem a l'hora". El rellotge és de l'any 1982.


La font del Rellotge és als afores del nucli urbà, en una zona boscosa pel camí que va seguint el rierol, al paratge conegut com la Illeta. Aquest curiós rellotge data del 1991; està fet en un bloc de pedra on s'ha esculpit una concavitat que serveix com a font. Les hores estan senyalades per petits cercles d'acer inoxidable i el gnòmon és el mateix raig d'aigua. Hi ha també una placa amb el lema "Veus dues coses alhora: l'aigua i l'hora del sol".

Vaig donar notícia per primera vegada de la ruta dels rellotges de sol de Gualba en un article meu i d'Alfred Montserrat, publicat a la revista Muntanya 902 (2012): 8-17, tot i que aquí mostro més informació.

El Centre Mediterrani del Rellotge de Sol

Un lloc web que cal conèixer és el del Centre Mediterrani del Rellotge de Sol, on un grup d'entusiastes d'aquests instruments han creat un lloc de trobada per divulgar el món apassionant dels rellotges de sol en l'àmbit mediterrani, un tema ben singular i que desperta l'interès. En aquest lloc web es pot trobar tota mena d'informació, però sobretot un llistat de rutes per descobrir els rellotges de sol en el marc, sobretot, de Catalunya. Des de Sant Julià de Vilatorta, Cabrils o Porrera, passant pel municipi de Gualba i la ruta que us he presentat, en part, en aquest apunt.

1 comentari:

Eduard ha dit...

Felicitats pel vostre blog i la vostra ruta dels rellotges de sol.

Fa un temps vaig estar construint rellotges de sol amb els meus alumnes.

Si entreu a:

http://cosmolinux.no-ip.org

trobareu un apartat sobre el funcionament dels Rellotges de Sol i la construcció d'un rellotge de sol equatorial.

Espero que us pugui servir d'utilitat.

Anims!