dimarts, 29 de gener del 2013

El puig del Far, excel·lent mirador del pantà de Sau

Avui pujarem al puig del Far i farem una ruta circular a l'entorn de Vilanova de Sau. No hem de confondre el puig del Far amb la cinglera del Far i el santuari de la Mare de Déu del Far (al municipi de Susqueda), sinó que la nostra ruta és a la rodalia del pantà de Sau (Osona), terra de bandolers, on sembla que actuava la banda de Serrallonga.

F. Alexandri


Tant el puig del Far (832 m) com la veïna roca del Migdia (767 m), situats als cingles de Vilanova de Sau, a la vall del Ter, són unes mirandes excel·lents del pantà de Sau i dels cingles de Tavertet. La pujada al puig del Far no és gaire llarga i prou còmoda, a través d'un bosc molt bonic i encinglerat. El cim és una autèntica mola, massissa, arrodonida i plana al capdamunt, on ara oneja l'estelada.

Alfred Montserrat

L'interès d'aquesta ruta són el cingles de Vilanova, ben espectaculars per la conjunció d'una sèrie de fenòmens geològics característics. Per exemple, el tipus de roca: calcàries, sorrenques i gresos, que tiren a blanc a la part superior, i les argiles i gresos vermells, a la part inferior; però també l'erosió dels relleus, en forma de cinglera, és a dir: un espadat de roca que forma timba, en un terreny estratificat.

Descripció de l'itinerari


De la carretera N-141d entre Vilanova de Sau i Sant Romà de Sau i el pantà, al punt quilomètric 18, en un revolt molt pronunciat, hi ha el bar restaurant Can Morilla, damunt del planell del Casalís (finca particular), indret on podrem deixar el cotxe.

En direcció sud, prendrem un moment el GR 210, que creua uns 200 m enrere la carretera N-141d, i ens dirigim cap al torrent de Moran, punt en què travessem el GR 2. Continuem vers la Vileta Xica i la Vileta Grossa; a la banda del darrere d'aquest mas s'enfila el camí que puja cap al grau del Puig del Far fins al mateix cim, deixant a l'esquerra la roca Falconera (718 m).


El puig del Far és un cim que ofereix una gran visibilitat en totes direccions. Des de l'antic poble de Sau i l'església de Sant Romà, al sector dominat pels cingles de Tavertet, que va ser negat per la construcció del pantà. Al fons de tot, ara sí, podem veure la típica cinglera del Far; fins i tot el Montseny i el Pirineu.

El retorn es fa desfent el mateix camí, o bé es pot fer el tomb per la roca Falconera i Vilanova de Sau. Si ens dirigim cap a Vilanova, val la pena visitar el Museu Arqueològic de Vilanova de Sau (MAVS), on s'exposen les restes arqueològiques que s'han trobat en diverses excavacions que s'han fet arreu del terme, datades des del paleolític inferior fins a l'edat del bronze-ferro. Es tracta de restes lítiques com puntes de fletxa, destrals, còdols policromats i objectes d'ús ritual.

Observem a la fotografia següent que el camí ens duu cap a la cinglera, just a l'indret de la Vileta Grossa.

F. Alexandri

Temps de camí: 3 h
Dificultat: fàcil

A la secció Rutes, presentada per mi, en el programa de ràdio La Xarxa Picó.cat (FM 91.0), podeu escoltar els comentaris sobre aquesta ruta del puig de Far. Aquí teniu l'àudio:

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interesant el teu blog. Lhe descobert avui i no sera lultim cop q el miri.
Slts.
Dani llorca