diumenge, 23 d’octubre del 2011

Excursions a l'interior de la terra: la cova de les Encantades


Començo amb aquest apunt una tria d'itineraris subterranis del meu darrer llibre Excursions a l'interior de la terra. 22 itineraris espeleològics. Per encetar aquesta sèrie dono notícia de la cova de les Encantades, situada al vessant sud del Puigmal, a 2.250 m d'altitud, la cova més llarga de l'Alt Freser.

Tot i que la cova era coneguda pels habitants de l'entorn, no es va descobrir espeleològicament fins al 1960. La cova és situada al vessant sud del Puigmal, a 250 m per damunt del torrent d'Estremera, més amunt de la font de l'Home Mort.


És sabut que les fades o encantades de la muntanya també s'anomenen dones d'aigua. Diuen que són dones molt belles i llestes que busquen els mortals en la nit de Sant Joan. Viuen en indrets d'aigua dolça, com els rius, llacs, gorgs, estanys, fonts i balmes; tenen preferència per les zones més altes dels Pirineus, on tenen el costum de viure en coves properes als rius i llacs. La seva joventut és eterna, per això poden viure més de mil anys.


La boca de la cova de les Encantades s'obre arran de terra (4 x 1,5 m). Fa baixada; de seguida dóna pas a una galeria ampla i alta, molt concrecionada. Després d'haver recorregut uns 30 m, a la dreta hi ha una galeria que duu a la sala Bernades. Cal continuar per la galeria principal, i després de superar un ressalt en forma de tobogan, s'arriba a una sala molt baixa de sostre, on hi ha un forat que dona pas a una rampa curta però amb pendent fort que mena a la galeria dels Enllaços. Hi ha una esquerda a terra que ens permet anar a altres sectors de la cova.

Fitxa:
Municipi: Queralbs (Ripollès)
Terreny: calcàries i marbres
Durada: 2-3 h
Dificultat: mitjana
Recorregut: 865 m
Desnivell: 37 m (-15, + 22)
Temperatura interior: 7ºC

Més informació a:

Ferran Alexandri. Excursions a l'interior de la terra. 22 itineraris espeleològics. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2011. [Col·lecció de Guies del CEC, 28].