dissabte, 22 d’octubre del 2011

Dos vídeos de muntanya de Carles Pujol


El dijous 20 d'octubre vaig presentar a la sala d'actes del Centre Excursionista de Catalunya dos vídeos de l'artista Carles Pujol, considerat un dels pioners més significatius del videoart a Espanya. La primera projecció (Écrins, 20 min) estava dedicada als campaments de vacances de l'any 2000 que el Centre Excursionista de Catalunya va organitzar al massís dels Écrins (massís d'Occitània, als Alps). Es tracta d'una projecció amb un fil narratiu sense veu, on contrasta l'alt de les muntanyes i el baix del campament, la natura i l'home, el paisatge i l'acció humana harmonitzat pel temps musical de l'Adagietto de la Simfonia nº 5 de G. Mahler.

El segon vídeo, 40 anys de Muntanya (35 min) presenta una estructura més complexa. És fruit de l'encàrrec de la Redacció de la revista Muntanya amb motiu del 40è aniversari d'aquesta publicació, esdevingut l'any 2010. El documental mostra i contrasta diversos aspectes relacionats amb la revista i el seu entorn: ciutat, muntanya, activitats del Centre Excursionista de Catalunya, consell de redacció, maquetació, impressió, entrevista al president del CEC, etc. Tot i que la veu humana és present en aquest vídeo, hi predomina la narració amb imatges i música, des de cants populars de Brahms fins al rock.

Foto: Alfred Montserrat

Abans i després de la projecció es va fer una taula rodona amb la participació de Nora Ancarola, videoartista, sotsdirectora de la Llotja i directora de l'espai d'art MX de Barcelona; Carles Pujol, videoartista i pintor, i Ferran Alexandri, director de la revista Muntanya.