dijous, 22 d’octubre del 2009

Surt el nº 885 de la revista Muntanya


Exploracions i projectes nous per a aquesta tardor

Dues grans iniciatives encapçalen el número d'octubre  (885) de la revista Muntanya. En primer lloc una bona notícia: l'Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya dóna a conèixer dos nous avencs a la serra de Tendenera (Alt Aragó) de més de 400 m de profunditat, que se sumen a les grans cavitats descobertes en aquesta serra des de les campanyes iniciades per aquest equip l'any 1972.

En segon lloc, coneixerem l'experiència de fer un documental de muntanya, a cura del seu realitzador,  Gerard Montero, sobre les vies blaves de Montserrat, uns itineraris d'escalada de poca dificultat que dugueren a terme els pioners d'aquest esport a Catalunya.

Tot seguit, dues propostes per a anar d'excursió per les muntanyes d'arreu del món, com ara al desert mexicà del Vizcaíno, situat a la Baixa Califòrnia, que ofereix uns grans atractius arqueològics i paisatgístics, molt recomanat per als amants dels espais naturals de cara al proper hivern. Seguidament una pinzellada del Japó: l'ascensió al mont Fuji, una de les muntanyes sagrades més famoses del planeta, però també més freqüentades, que no deixa d'oferir-nos un toc d'exotisme i de curiositat.

A la dècada de 1950 anar d'excursió als Pirineus era tot una aventura, i calia usar els mitjans de transport més diversos: tren, autobús de línia, taxi, etc., fins i tot animals de càrrega per a les aproximacions. Rememorar aquells temps també és una manera de reflectir la història de l'excursionisme català, com podem llegir en l'article d'un mític viatge a l'alta muntanya.

Articles destacats:

Dos nous grans avencs a la serra de Tendenera

L'ERE del CEC dóna a conèixer dos nous avencs a la serra de Tendenera (Alt Aragó) de més de 400 m de fondària; l'article, però, reflexiona amb clau d'humor l'experiència personal de l'espeleòleg en el món de la prospecció i la descoberta de noves cavitats.

La prospecció demana constància, esforç i un bon coneixement del territori, però a la fi acaba amb bons resultats: la grallera de la Batxessanga, de 452 m (-405, +47) i l'avenc de la Fita dels Líquens (-428 m).



Les vies blaves de Montserrat


A Montserrat hi ha itineraris d'escalada que a causa de la seva poca dificultat no són gaire freqüentats (alguns ja s'han oblidat, fins i tot). Es tracta de vies d'escalada que es van fer fa molt de temps; es caracteritzen per ser vies curtes i fàcils, però poc assegurades i molt exposades.

A finals de 1980, amb l'empenta de Joan Cerdà, neix la idea de reequipar i recuperar algunes d'aquestes vies en perill d'extinció abans que no es perdin, i que al mateix temps les puguin gaudir els escaladors més veterans, però també els  cursetistes o, fins i tot, els excursionistes aficionats a l'escalda.

Els itineraris s'equipen amb parabolts de color blau, i se substitueixen les reunions i els ràpels malmesos. En resum, són uns itineraris perfectes per a la iniciació a l'escalada. Actualment hi ha nou vies blaves a Montserrat:

  1. El Bisbe: Lo somni de Sant Joan (90 m, IV+)
  2. El Frare Gros: Aresta Brucs (80 m, IV)
  3. La Salamandra: Aresta Brucs (100 m, III+/IV)
  4. El Montgròs: Aresta Brucs (120 m, III)
  5. La Cajoleta: Aresta Brucs (70 m, V)
  6. El Gorro Frigi: Via GEDE (150 m, III)
  7. La Pastereta: Aresta Brucs (80 m, III)
  8. Miranda del Príncep: Via Blava + Dori (180 m, IV+)
  9. La Torta: Via Normal (30 m, IV)

Podeu descarregar-vos la revista Muntanya en format PDF a www.cec.cat (a l'apartat de publicacions) o www.alexandri.cat (a la pàgina d'edició).