diumenge, 6 de març del 2022

Nou llibre: Parcs de mar de Catalunya II


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. Després de la publicació d'un primer volum sobre els parcs de mar de Catalunya, que començava al cap de Creus i s'aturava per un moment a la serralada Litoral Catalana, la ruta continua vers el sud, pel recte camí de descobrir els parcs naturals del litoral català i les serralades costaneres.

Ara, l'aventura es reprèn al Parc de la Serralada de Marina, una cadena paral·lela al mar solcada per valls que conserven un excel·lent patrimoni històric i monumental, des del poblat ibèric de puig Castellar fins als grans monestirs de Sant Jeroni de la Murtra i la cartoixa de Montalegre.

A continuació, el Parc de Collserola, el veritable pulmó verd per a una població que supera els tres milions d'habitants, en una serra que s'estén entre el Besòs i el Llobregat modelada per nombrosos turons, presidits pel Tibidabo, el més alt de tots, a més d'una diversitat d'ambients que afavoreixen la vida vegetal i animal. Collserola no ha esborrat tampoc el gran passat històric, sinó que és un escenari permanent d'una exhaustiva activitat humana.

Tot seguit fem un petit salt fins al delta del Llobregat, a l'entorn paradoxalment sorollós de l'aeroport del Prat, per descobrir un paradís d'espais naturals intactes, que sorprenen per l'interès científic i l'alt valor ecològic, salvaguarda alhora d'una gran biodiversitat, especialment d'ocells, però també per les llacunes i aiguamolls o per les pinedes litorals sobre dunes, les més ben conservades de Catalunya.

Ben a prop d'aquests espais, s'alça sobtadament un massís calcari imponent, que avui comprèn el Parc del Garraf, una muntanya abrupta plena d'avencs, que cau precipitadament al mar a través d'un penya-segat impressionant. Un paisatge de càrritx, garric i margalló que tampoc és exempt d'una important ocupació humana, sobretot en l'època medieval.

Finalment, el Parc Natural del Delta de l'Ebre posa terme a un llarg viatge de descoberta, ara caracteritzat per un paisatge riberenc únic, només superat en tota la Mediterrània pel del delta del Nil, on l'home i la natura han conviscut en harmonia des de temps immemorials.

Com sempre, per a cada parc suggereixo un itinerari a peu, apte per a tothom, tret d'algun cas en què cal una experiència més gran en l'excursionisme o el ciclisme (com en el Parc del Delta de l'Ebre). La finalitat és sempre gaudir del paisatge dels espais naturals.


Fitxa tècnica
Autor: ⓒ Ferran Alexandri
Pàgines: 160
Format: 14,5 x 22,5 cm
Enquadernació: rústica
Fotografies i disseny: a tot color
ISBN: 978-84-124149-2-9
Edició: ferer 2022
Segell editorial: ⓒ L'Arca, Redbook Ediciones, S.L.
PVP: 20 €