diumenge, 11 de juny del 2017

L'Any Puig i Cadafalch a la revista Muntanya 921 (juny 2017)


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona
L'edició de juny de la revista Muntanya (núm. 921) l'he dedicada a l'Any Puig i Cadafalch, especialment a la Missió Arqueològica de 1907, que va donar lloc al coneixement de les esglésies romàniques del Pirineus catalans, actualment Patrimoni de la Humanitat.

Amb motiu dels 150 anys del naixement de l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, el 14 de desembre passat fou presentat oficialment per la Generalitat de Catalunya l'Any Puig i Cadafalch, que se celebra enguany. Aquesta commemoració se centra en la seva obra arquitectònica, arqueològica o d'historiador de l'art; però l'efemèride també coincideix amb el centenari de la seva presidència de la Mancomunitat de Catalunya, des d'on va impulsar projectes de gran importància per al país.

El Centre Excursionista de Catalunya s'afegeix a aquesta celebració amb l'organització d'unes jornades amb motiu de l'expedició historicoarqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans a la Vall d'Aran i la Ribagorça l'any 1907, comandada pel mateix Puig i Cadafalch, perquè fou soci del Centre des de 1895 fins a la seva mort, esdevinguda l'any 1956.

Un dels articles destacats d'aquesta edició, escrit per Enric Soler i Raspall, arran del seu llibre Pantocràtor, ens recorda els fets que dugueren al coneixement del conjunt d'Esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre del 2000.


També hi trobareu altres articles interessants, com una sorprenent expedició en caiac de mar a la Patagònia xilena; l'ocàs del Centre Excursionista de València, entitat desapareguda recentment; un reportatge fotogràfic per la costa salvatge del Baix Ebre, a l'espai natural del Cap de Santes Creus; nous descensos de barrancs a l'Alt Urgell, i un article històric sobre la biografia de l'esquiador i alpinista Josep Maria Soler i Coll.