diumenge, 6 de març del 2016

Cròniques de Mali i Burkina Faso. El país dels dogons i la regió del Sahel


Hi ha països que, per la seva pobresa i manca de recursos, necessiten tota l'ajuda internacional possible. Massa sovint l'únic actiu de què disposen és el turisme, perquè òbviament aquests països tenen una importància cultural o natural excepcional per a la humanitat, que en motiva el fet de viatjar.

Aquest és el cas del sud de Mali i del nord de Burkina Faso, ubicats a l'ecoregió del Sahel, a l'Àfrica occidental, que ens reserven un valor universal excel·lent, Patrimoni de la Humanitat, que cal preservar i donar a conèixer.

A hores d'ara, dissortadament, viatjar a aquests dos països no és recomanable, a causa de la inestabilitat política i dels recents i lamentables atemptats contra el poc turisme que els visitava. Esperem que la situació es normalitzi ben aviat i que puguem recórrer novament aquesta regió de l'Àfrica tan autèntica i tan desconeguda per a molts.

Vaig estar al país dels dogons, al sud de Mali, i a les regions del nord de Burkina Faso, famoses pel mercadeig, a finals d'abril del 2014, en un viatge de familiarització organitzat per a periodistes i professionals del turisme, amb la finalitat de fer-ne divulgació, que ara mateix serveix de ben poc. Tot i així, acabo de publicar a la revista Muntanya 915 (març 2016) aquest reportatge, en col·laboració amb Toni Vives. Voldria testimoniar la meva admiració per aquests països i fer un petit acte de solidaritat envers un dels pobles més extraordinaris del món que he tingut l'oportunitat de conèixer: el dogons, una cultura en perill d'extinció.