dissabte, 5 de desembre del 2015

Muntanya 914: esquí nòrdic, andinisme i espeleologia


Ja és possible descarregar-se de l'iQUIOSC.cat la revista Muntanya nº 914 corresponent a l'edició de desembre. L'edició en paper encara trigarà una setmana. A l'iQUIOSC.cat podeu trobar totes les revistes i la premsa en català; us podeu descarregar la vostra publicació en un dispositiu mòbil, o bé llegir-la al web en streaming.

L'edició de desembre de Muntanya està dedicada a la pràctica de l'esquí nòrdic de passeig al Capcir, comarca de la Catalunya del Nord, però també al massís del Montseny. En el primer cas es fa una descripció hivernal amb esquís pel Petit Canadà  o la Petita Sibèria, tal com també es coneix la regió del Capcir. Esquiar al Montseny no és fàcil, perquè no sempre hi neva prou; però si teniu la sort d'estar al cas d'una nevada important i hi aneu tot seguit, aleshores podreu gaudir d'un paisatge indescriptible. 



Però també hem publicat uns articles destacats en els trescs andins. La serralada Huayhuash és una cadena muntanyosa dels Andes del Perú, amb cims nombrosos i escarpats que superen els 6.000 metres. Un tresc d'alta muntanya apte per a tothom.


I a la serralada Real dels Andes Centrals, a Bolívia, podem descobrir-hi un sis mil oblidat: el Chachacomani (6.074 m), on uns expedicionaris catalans assoleixen un nevado gairebé verge, amagat entre grans muntanyes salvatges.

Un altre article que destacaria d'aquest número de Muntanya està dedicat als inicis de l'espeleologia. A través d'una narració amena i molt ben documentada de les primeres exploracions a la Torca del Carlista (Cantàbria) redescobrim un avenc que té una de les sales més grans del món. La novetat és que per primera vegada es publica la topografia original de 1958, fins ara inèdita.


Esperem que aquest sigui un bon número per tancar l'any.