diumenge, 30 de novembre de 2014

Heus aquí l'edició de desembre de "Muntanya" (amb una mica d'història)


Acabo de dur a impremta el nº 910 de la revista Muntanya, corresponent a l'edició de desembre del 2014, el darrer de l'any. Amb aquest número, ja n'hauré editat 56 des del 2004, quan vaig acceptar la direcció d'aquesta revista del Centre Excursionista de Catalunya.


D'aleshores ençà, la revista Muntanya ha evolucionat molt, ha experimentat diversos canvis, fins i tot el pas del DIN A4 als 245 x 170 mm actuals, mida que recupera el format original de la primera revista de 1970. Han estat deu anys de dedicació continuada, de treball constant i productiu, tant meu com del consell de redacció, però també de tots els nostres col·laboradors (fotògrafs, dissenyadors, cartògrafs, correctors, dibuixants, etc.) i naturalment dels principals responsables: els autors, partícips sempre d'una feina altruista i desinteressada. També ha estat, cal dir-ho, un gaudi personal i col·lectiu, en favor de l'excursionisme, la natura i tots els esports de muntanya. Un camí que tornaria a fer una i una altra vegada.

Heus aquí aquell antic número, corresponent al mes d'octubre de l'any 2004, el primer que em va tocar dirigir (encara que no editar, perquè conservava l'estil de l'anterior equip, i perquè tot just estava treballant per presentar una renovació completa de la revista):No seria fins al número 857 (abril del 2005) quan vaig llançar una nova edició d'aquesta revista, cosa que havia representat haver de buscar un equip editorial nou per fer un disseny totalment modernitzat –que vaig encarregar a Toni Inglès, dissenyador excel·lent amb qui ha havia col·laborat en les revistes Espeleòleg i Subterránea, entre altres obres– i també un nou tractament i tria dels continguts. Va ser, també, en aquest nou llançament, quan vam decidir de fer una revista a tot color i abandonar definitivament el domini del blanc i negre a l'interior, que havia caracteritzat fins ara la revista Muntanya.

Aquest va ser el primer número d'aquella nova etapa, on destacàvem articles tan importants com la conquesta catalana de la Magic Line al K2, o bé el Coloir d'Y al Vinhamala dels germans Ravier. Des de feia anys, Muntanya recuperava, per fi, els articles d'alta muntanya i d'himalaisme, oblidats al meu parer durant una bona colla d'anys.


Han passat, doncs, deu anys des que la Junta Directiva del Centre Excursionista de Catalunya em va encarregar la direcció d'aquesta publicació emblemàtica. Això per a mi va ser un veritable honor, perquè aquesta revista, la primera en català dedicada a l'excursionisme, no només era el mitjà de comunicació d'aquesta entitat social i cultural centenària, sinó que a més era i és la revista capdavantera de l'excursionisme català.

Actualment, i amb l'evolució de la tecnologia informàtica, la revista Muntanya també és accessible en línia, a través de la plataforma de l'IQUIOSC.cat, per als números més actuals (2013-2014), que es poden adquirir previ pagament i visualitzar-se en tauletes, smartphone o ordinador. Així mateix, també es poden consultar a l'Hemeroteca digital del CEC tots els números de Muntanya des de 1970 fins a 2012 (i es poden descarregar en pdf).

Retornant al número 910, que és a punt de sortir, el de desembre del 2014, tot seguit us presento el sumari d'articles. Els subscriptors rebran la revista a primers de desembre i pocs dies després estarà en els punts de venda habituals.