dimarts, 24 de juny del 2014

Cabo Verde - Cap Verd: el grog (2)

¿D'on ve el grog?
El grog és, generalment, una beguda feta amb aigua ensucrada i calenta a la qual s'afegeix un licor fort, normalment rom, i llimona.

El nom de grog prové de l'anglès grog, de Old Grog, malnom de l'almirall Edward Vernon, perquè duia una capa de grogam (del francès gros-grain 'teixit otomà'), que disposà en 1740 que el rom dels mariners fos mesclat amb aigua com a solució per reduir el consum d'aquest licor entre els mariners, perquè es mantinguessin prou serens si havien d'entrar en combat.



Així doncs, estar grogui, derivació de groggy 'embriac', és l'estat que hom té quan ha abusat d'aquesta beguda espirituosa, escena tan corrent en les pel·lícules de pirates, i també en qualsevol lloc del món on hi hagi grog.

El grog de Cabo Verde
A les illes de Cap Verd, els naturals produeixen un rom artesanal d'alta graduació que anomenen grog, i que ha esdevingut la beguda més típica de l'arxipèlag. Es tracta d'un rom fet amb canya de sucre, que conreen, espremuda amb una premsa manual, freqüentment tirada per bous.


La mateixa canya, un cop espremuda i seca, serveix de combustible per escalfar la caldera. Quan el líquid ha fermentat es destil·la en un alambí. El tub que surt de la caldera condueix el producte de la destil·lació a un refrigerant, abans que sigui envasat o a punt de tastar.


La vall tropical de Paül, a l'illa de Santo Antao, és plena de terrasses de cultiu de canya de sucre i cafè, papaia i mandioca. És la vall més verda i més fèrtil de l'illa, tan necessitada d'aigua. Gràcies, però, a la irrigació, d'aigua en tenen tot l'any. Durant l'excursió per la vall podem trobar-nos amb aquesta rudimentària destil·leria i tastar un rom acabat de fer, fort, curiós, insípid.


El rom o grog és la beguda típica de Cabo Verde. El més interessant no és la qualitat del producte, sinó la manera artesanal de fer-lo. És el fet de veure una destil·leria enmig de la muntanya, entre altres cultius que la gent del país conrea per a la seva subsistència, i on el grog ha esdevingut per a ells un comerç més productiu i alegre que el cafè.

Viatge fet per Setmana Santa del 2014.  (c) fotos: F. Alexandri

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ferran, com sempre els teus articles són d'allò més interessants. Felicitats!