diumenge, 18 de maig del 2014

Cabo Verde – Cap Verd: muntanyes i boires (1)


Des del Pico da Cruz (1.584 m), el cim més alt de l'oest de l'illa de Santo Antao, comença el descens fins a la vall de Janela, que acaba al mar. Als nostres peus la vall de Paúl s'amaga sota la boira del matí, i deixa entreveure una mica l'espadat de camins impossibles, terra de l'atzavara, un món ocult i ple de vida. I per damunt de tot un cel blavíssim.De les deu illes de Cap Verd, Santo Antao és la millor per fer muntanya, amb excel·lents camins, sovint de desnivells molt pronunciats, però segurs. És l'illa més verda, humida i abrupta de tot l'arxipèlag. Més solitària que les altres, un factor molt ben vist per nosaltres els excursionistes. Sovint, també, la boira abraça aquesta illa, i deixa ocult des dels cimals allò que es decobreix amb molt de goig més tard: els penya-segats i barrancs impressionats que tracen l'itinerari. Caminar és descobrir els secrets que amaga aquesta illa de l'Atlàntic. Un camí empedrat ens apropa a la muntanya i ens duu als disseminats de la vall i a les viles costaneres. Camins que els naturals utilitzen per anar als seus camps i pobles.


La Setmana Santa passada vaig fer un tresc per diverses illes de Cabo Verde, sobretot per Santo Antao, en un viatge que vaig organitzar des del Centre Excursionista de Catalunya, a cura de Viatges Independents. És un tresc molt recomanable, d'excursions llargues, esplèndides, de paisatges únics...


Aquestes imatges que us presento són fotos meves de l'itinerari que va del Pico da Cruz (1.584 m) fins a Janela. És una excursió de 6-7 hores, amb un desnivell de baixada de més de 1.000 m, d'una dificultat mitjana. ¡Apa, un altre dia més apunts!