dilluns, 9 de setembre del 2013

El trekking de Markha Valley (Ladakh, Índia)

Ladakh és una regió de l'estat indi de Jammu i el Caixmir, situada entre l'Himàlaia i el Karakoram. Som en una regió molt muntanyosa, travessada per l'Indus i envoltada per les serralades del Zangskar i Ladakh. Per tant, podem dir que ens trobem en el ple de l'Himàlaia indi. La capital és Leh. La vall de l'Indus, riu que neix al Tíbet, és verda i fèrtil, cosa que contrasta amb la resta del territori, que és desèrtic, aspre i pedregós.

Vista de la vall de l'Indus des del monestir de Stok, al sud de Leh



Aquest estiu, amb un grup d'amics del CEC, hem fet un veritable trekking d'altura, organitzat per Viatges Independents. Quan aterrem a la població de Leh, a 3.500 m d'altitud, durant tres dies estarem fent l'aclimatació necessària. Leh, a prop de l'Indus, és una vall exuberant en un indret àrid i nu, on actualment es barreja la indústria del turisme de muntanya (només de juny a octubre) amb un enclavament militar estratègic. La construcció més representativa és el palau de Leh (Lechen Palkar), ubicat a la part més alta de la ciutat, construït cap al 1600 per ordre del rei Senge Namgyal. Avui el lloc, tot i que pot visitar-se, amennça ruïna.

El palau de Leh, la capital de Ladakh

La població de Ladakh és majoritàriament budista, amb convivència amb una minoria musulmana, amb un idioma propi: el ladakhès (semblant al tibetà). És per això que aquesta regió és coneguda popularment com el Petit Tibet. Hom suposa que els primers habitants de les valls inferiors foren indis; però vers els anys 500 o 600 s'hi va instal·lar una població d'origen tibetà. L'any 900 un descendent dels sobirans tibetans funda el regne de Ngari, fins que el 930 Pelgigon esdevé el primer rei de Ladakh, es comencen a fundar els primers nuclis habitats i monestirs i el budisme es va estenent.

Monestir budista (gompa) de Shang Sumdo, a 3.670 m

El clima de Ladakh és dur: pot passar dels 30ºC a l'estiu fins als -20ºC a l'hivern. Durant els dies que hi vam ser (del 17 al 31 d'agost) vam tenir un temps excel·lent, sense pluges i amb una calor forta o moderada durant el dia i nits molt agradables. El trekking de Markha Valley està considerat d'una dificultat mitjana, que transcorre per indrets de gran bellesa paisatgística.

Camí de Chuskyurmo, on farem el primer campament per damunt dels 4.000 m

El bonic camí d'ascens al camp base de Gongmaru La passa per la riba del riu on s'eixampla la vall de l'Indus; després continua la pujada entre gorges estretes i colossals fins al mateix pas de Gongmaru La (5.260 m). A la fotografia següent veiem aquest pas a l'horitzó i el llarg camí que hi mena.

El pas de Gongmaru La (5.260 m) al fons, que assolirem després de 5 hores de marxa

Després d'assolir i franquejar el pas de Gongmaru La, apareix de sobte el Kang Yatse (6.401 m). Un indret màgic, de vistes excel·lents, on tots cridem ben fort "¡Ki, ki, so, sooo!", l'antic crit de guerra que servia per suplicar a les deïtats, però que actualment simbolitza un prec de respecte als déus de les muntanyes, i que sempre s'entona quan hom arriba a dalt d'un coll o d'un cim.

Vista del Kang Yatse (6.401 m), des del pas de Gongmaru La

El iac damunt d'un mar de muntanyes. Aquest mamífer de cos fort, de pèl llarg i llanut, originari del Tíbet, i que habita fins als 6.000 m, també és molt present a Ladakh, on tenen una gran importància en la subsistència tradicional dels habitants de la regió, als quals forneixen de carn, llet, llana i, a partir dels excrements assecats, combustible.


Un iac a l'altiplà de Nimaling, a 4.740 m

El camí cap a Markha segueix sempre el riu del mateix nom, que forma una gran vall, on anirem trobant diversos monestirs i ruïnes disseminats al llarg del trajecte. Arribats a Umlung, la vall del Markha s'estreny i es converteix en un bell congost fins a arribar a la població, amb una fortalesa i un monestir dalt d'un turó, considerat un dels més antics de Ladakh.

Tres estupes al camí que recorre la vall del riu Markha, que simbolitzen el Buda

Mapa publicat a Muntanya 908 (2014) (c) Albert Martínez
Dades del trekking
Temps de camí: 33 h 98 min, en 7 dies de tresc
Distància recorreguda: 82 km
Desnivell: més de 3.000 m (acumulat)
Dificultat: mitjana

(c) de les fotos: F. Alexandri