dimarts, 23 d’agost del 2011

Eduard Toda i el castell d'Escornalbou


El castell d'Escornalbou fou fundat l'any 1966 en fer donació Alfons I de Catalunya-Aragó del lloc i l'antic castell d'Escornalbou, destruït i deshabitat, que havia pertangut al valiat musulmà de Siurana, al prior agustinià Joan de Santboi, amb la condició que restaurés la fortalesa i aixequés un convent en honor a Sant Miquel.


Eduard Toda i Güell (1885-1941) va ser un diplomàtic i escriptor, amic dels homes més significatius de la Renaixença, vicecònsul de Macau, Hong Kong i Xangai, cònsol del Caire a Egipte, on féu excavacions a Tebes, a la tomba de Sennedjem; també fou cònsol a Càller (Sardenya). Fruit de les estades fetes en aquests països publicà diversos llibres d'història i costums populars.


El 1911, Eduard Toda, posseïdor d'una gran fortuna, comprà el castell d'Escornalbou, el restaurà i el reconstruí lliurement. L'any 1918, de retorn a Catalunya, s'hi instal·là. Aleshores hi establí una notable biblioteca i fou visitat per les personalitats catalanes més importants de l'època.


El claustre i l'església de Sant Miquel d'Escornalbou corresponen a un període entre el final del segle XII i l'inici del XIII, en què tots els edificis religiosos tenen com a característica bàsica la continuació dels esquemes del segle XI, amb l'única incorporació de la volta apuntada, d'una arquitectura romànica, però sense rebutjar les transformacions de la primera arquitectura gòtica introduïda pels dominicans i franciscans.


(c) fotos: Ferran Alexandri