diumenge, 3 de juliol del 2011

La via ferrada d'Enclar (Andorra)


Des de fa uns quants anys, les vies ferrades han anat guanyant adeptes als Països Catalans gràcies a les noves obertures d'itineraris i al seu bon equipament. Les vies ferrades són una manera relativament fàcil d'endinsar-se a la verticalitat. De fet, amb un curs de tècniques d'assegurament i de ràpel es podrà gaudir de sensacions impressionants, abans només a l'abast dels escaladors.


Andorra va decidir fa uns anys invertir en noves ferrades com a atractiu turístic per als amants dels esports de muntanya. Avui dia hi ha 17 vies ferrades concentrades en una zona no massa extensa, fet que converteix aquest racó dels Pirineus en un destí imprescindible per als amants d'aquest esport.


La ferrada de Sant Vicenç d'Enclar és una via molt maca. L'itinerari va superant uns quants ressalts fins a situar-se en un esperó aeri. Es passa també per un parell de rampes de roca equipades amb cadenes per a les mans i cables per assegurar-nos. Després d'una petita travessa per unes terrasses arribem a la part final de la ferrada. Aquí trobarem un llarg desplomat molt exigent físicament, però ben equipat. Després d'això se segueix pel fil d'un esperó rocallós, més tombat, que enllaça plaques llises de roca, fins a superar un petit bloc enmig del bosc. El final de la via és a sota mateix de l'ermita de Sant Vicenç d'Enclar, un bon mirador de la vall d'Andorra.


Dades tècniques
Desnivell: 170 m
Recorregut: 250 m
Orientació: E
Aproximació: 5 min
Tornada: 25 min
Dificultat: D
Horari/via: 1 h

Fotografies de Roger Rovira. Un reportatge més extens sobre les vies ferrades d'Andorra es publicarà a l'edició d'agost de la revista Muntanya.