diumenge, 6 de febrer del 2011

Una nova guia geològica d'Aigüestortes

Guia geològica del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


L'editorial Everest acaba de publicar un nou llibre de la col·lecció "Guías Geológicas de Parques Nacionales" a cura del geòleg Albert Martínez Rius. Aquesta guia és la clau per descobrir els secrets geològics d'Aigüestortes: la darrera edat del gel va donar lloc a les grans glaceres que escolpiren les roques granítiques i van formar cims agrests, arestes esmolades i valls profundes.

Les roques nues mostren una història tortuosa, que s'expressa en forma de plecs impossibles com els de les calcàries dels Encantats o de cristalls que ens descobreixen l'origen magmàtic dels granits del parc. L'empremta actual d'aquest episodi del gel són els centenars de llacs, escampats per tots els racons, units per rius que discorren per meandres suaus o bé salten per parets que formen cascades.

Però aquesta guia també ens mostra com l'home, al llarg de la història, ha incidit sobre el paisatge geològic d'aquesta regió. 

L'objectiu d'aquesta col·lecció és el de posar a disposició dels visitants i estudiosos dels parcs nacionals una obra amb diversos itineraris, que descriuen amb rigor científic i amb un lèxic amè i divulgatiu els processos geològics que es poden observar i les formes geològiques singulars. La guia d'Aigüestortes va acompanyada d'un mapa geològic i un mapa geomorfològic. Per acabar, inclou un apèndix amb la bibliografia seleccionada més important i també un glossari de termes geològics.

Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Guía geológica
Edita: Editorial Everest, León, 2010.
Autor textos i mapes: Albert Martínez Rius
Correcció d'estil: Ferran Alexandri.
227 pàg., amb il·lustracions.