divendres, 2 de juliol del 2010

Itineraris arqueològics per Artesa de Segre

Una muralla ibèrica i una fortalesa medieval recuperades al turó d'Antona


El castell d'Antona és un jaciment situat en el turó homònim, davant del santuari de Salgar, que ha estat objecte de diverses excavacions des que es va descobrir el 1960 per Joan Maluquer de Motes. Es tracta d'un assentament ibèric i medieval per sobre del congost del Segre, en un indret estratègic i de gran interès paisatgístic.

El jaciment d'Antona és d'una gran complexitat. Fou ocupat en època ibèrica (segle III aC) i en època medieval (segles XI–XVI dC). En la campanya del 2009, els arqueòlegs Josep Ros i Anna Camats es van centrar en posar al descobert la muralla ibèrica per poder conèixer la distribució urbana d'un poblat iber.


Les fonts històriques identifiquen Antona amb el castell de Malagastre. Pel que sembla, hi ha un document que que ubica aquesta fortalesa respecte de Salgar, Montsonís i Rubió; per això es creu que podria ser el mateix castell. La torre més antiga de la fortalesa tenia una funció defensiva; posteriorment el castell tindria un ús residencial, com ho palesen els dipòsits de gra i les estances excavades.

Els arqueòlegs han constatat la importància que va tenir aquest castell durant la baixa edat mitjana: entre els segles XIV i XV va tenir diverses remodelacions. El castell hauria tingut dues plantes d'altura i quatre torres rectagulars (dues haurien estat usades com a magatzem). No s'han trobat, però, restes d'ocupació islàmica.


Itinerari: 


Artesa de Segre – Vernet – Camp de Tir – Antona.


Ubicat a 2,5 km d'Artesa de Segre. Trajecte anb cotxe fins després del pont de Vernet (5 min); la resta de l'itinerari es pot fer amb cotxe tot terreny o a peu (15 min) fins al peu del turó d'Antona, on cal deixar el vehicle i pujar només a peu fins al cim per un camí ben traçat (10 min).

Més informació: