dissabte, 10 d’abril del 2010

Fuerteventura, una illa per sentir la llibertat

Natura salvatge entre el mar i la muntanya


L'illa de Fuerteventura acapara un ventall de paisatges: des del malpaís al desert de dunes, dels barrancs i les valls àrides fins als penya-segats que es precipiten abruptament al mar. També llogarets per descobrir, petits ports fets a pinzell... i camins, camins de muntanya. Una illa d'una natura encara verge i poc coneguda pels excursionistes. Un lloc per perdre-s'hi, per escoltar el silenci, perquè el temps s'hi ha deturat. Un lloc per descobrir paisatges lluny de les rutes marcades.

Fuerteventura és la segona illa més gran de l'arxipèlag de les Canàries. Ubicada al sud-oest de Lanzarote, de la qual és separada per l'estret de La Bocayna, es caracteritza per les grans planícies, a causa d'un intens procés erosiu, però també pels cons volcànics, les serralades i els penya-segats. Al sud hi ha l'antiga illa de Jandía, actualment unida unida a l'istme de la Pared, que forma la península de Jandía, i li dóna l'aspecte allargat que presenta Fuerteventura.


Fuerteventura constitueix també un dels sistemes més ben conservats dels hàbitats esteparis insulars, perquè aquesta illa posseeix el corredor costaner marí més verge de la Macaronèsia. El seu origen és volcànic, amb un relleu muntanyós, però d'altitud limitada; el punt més alt és Jandía o pic de la Zarza (807 m).


La capital és Puerto del Rosario. Els habitants de Fuerteventura són majos o majoreros, nom indígena provinent de l'antic nom de l'illa: Majorata. L'illa té més de 48.000 ha d'espai natural protegit d'un alt interès cultural i científic. El paisatge és un ventall de colors, des de l'àrida i daurada mar de dunes fins a la terra roja o negra del malpaís, solcat per antics volcans ara extingits; i al litoral, l'abrupta costa formada per penya-segats escarpats que cauen verticalment al mar embravit, i que amaguen coves marines força interessants.


Fuerteventura és una illa de cabres, ases i camells. A terra ferma hi destaca, sobretot, l'ase majorero, la cabra salvatge i el camell majorero, com a fauna major. Els exemplars que es veuen a la imatge són de l'Oasis Park La Lajita, un zoo que ha estat guardonat amb la Medalla de Plata del Govern de les Canàries; destaca per la tasca de recuperació de l'ase i el camell autòctons, i és també un dels parcs botànics més importants d'Europa.

Reportatge i fotos de Ferran Alexandri.

La revista Muntanya i TVE a Fuerteventura

L'abril del 2009 la revista Muntanya i TVE van anar a Fuerteventura per fer sengles reportatges sobre la natura, la gent i la geografia de l'illa. La revista Muntanya va publicar el seu treball en el número 883 (juny 2009), que podeu descarregar-vos completament en format pdf a partir de l'enllaç del Centre Excursionista de Catalunya Fuerteventura, en l'apartat de Publicacions, o bé al meu web personal, en l'apartat d'edició.




El dia 6 d'abril del 2010 TVE de Catalunya va començar a emetre el seu reportatge (TVE-2) que té una duració aproximada de 29 minuts, i que es pot veure en aquest enllaç Fuerteventura