diumenge, 3 de setembre del 2017

Retorn al Nepal

Buddha Park, a Kàtmandu (c) Ferran Alexandri

FERRAN ALEXANDRI, Fam Trip Nepal (maig 2017)
Dos anys després dels terratrèmols que assolaren el Nepal, hem tornat al país de les muntanyes amb la intenció de fer un reportatge, però sobretot per recomanar un viatge divers i per transmetre aquest missatge: el Nepal està preparat per rebre el turisme de sempre.

El viatge que vam fer és apte per a tots els públics, tant per als excursionistes com per als viatgers, que volen gaudir dels paisatges en un país de geografia variada, on conviuen en pau tantes ètnies i cultures diferents.

Iniciem la ruta a la vall de Kàtmandu, cruïlla d'antigues civilitzacions de l'Àsia, on es poden visitar més d'un centenar de monuments, alguns Patrimoni de la Humanitat. Seguint la vall del riu Trishuli i passant per l'antiga ciutat de Bandipur, arribarem a Pokhara, la terra dels gurung, per fer un petit tresc al peu de l'Annapurna Sud i del Machapuchare, la muntanya verge del Nepal. D'aquí anirem cap al sud, a les planures del Terai, per endinsar-nos al parc nacional de Chitwan, on viuen el rinoceront de l'Índia, d'una sola banya, i el gavial, una mena de cocodril, animals protegits i en perill d'extinció.

Rinoceront de l'Índia  (Rhinoceros unicornis), parc nacional de Chitwan, Nepal (c) Ferran Alexandri

Observeu el mapa on es marca l'itinearri. Una de les activitats que poden practicar-se avui dia al Nepal, a banda de l'excursionisme, és el ràfting. Fishling, a la vall del Trishuli, és el punt d'inci del descens per aigües vives fins a Kuringhat. Una experiència totalment recomanable.

(c) Albert Martínez

Un tast d'aquest viatge –que podeu fer amb Viatges Independents&Trekkings–el podeu llegir en un reportatge ampli que acabo de publicar a la revista Muntanya 922, corresponent a l'edició de setembre del 2017. La revista Muntanya ja va dedicar en el nº 913 (2015) una edició monogràfica en solidaritat amb el poble del Nepal, acció que avui recuperem.



Heus aquí la doble pàgina que inicia el dossier titulat "Retorn al Nepal", amb una impactant imatge de les tres grans estàtues de Buda, a l'entrada del Buddha Park, a la ciutat de Kàtmandu, en el qual col·laboro amb dos articles, que tot seguit ressenyo.



Quan anem al Nepal a fer muntanya no només completem itineraris i reptes concrets, sinó que a més ens enduem una bona part de l'essència d'aquest país amb nosaltres en una veritable lliçó d'etnografia i cultura. Per ser en un dels països més pobres del món, el Nepal posseeix una riquesa paisatgística i humana sense límits. Viatjant-hi podem contribuir a la seva recuperació.


Un recorregut de muntanya senzill per amb al·licients extraordinaris, perquè ens permet descobrir els pobles gurung i gaudir unes vistes excel·lents del massís de l'Annapurna. El popular tresc de Ghandruk està considerat com una excursió de curta distància, que podem fer en tres dies, situat a l'Àrea de Conservació de l'Annapurna, de desnivells modestos; però la gràcia d'aquest recorregut és que ofereix unes vistes panoràmiques impressionants del massís de l'Annapurna.


En la secció de "L'Entrevista" he tingut l'oportunitat de conversar amb la Pemba Chhoti Sherpa. La Pemba és una xerpa de la regió del Solu Khumbu, situada a l'est del Nepal. Tot i pertànyer a una ètnia molt coneguda pels alpinistes, perquè molts dels seus membres fan de guies o portadors, la Pemba no ha escalat mai cap muntanya, sinó que és una cantant de caçons folklòriques de la seva terra.



El Nepal és un país que ha donat molt a l'alpinisme internacional, però també dóna molt a l'excursionisme de mitjana i baixa muntanya, i això, crec que la majoria del turisme de natura o dels excursionistes d'aquí, encara no ho saben prou bé. Esperem que aquests reportatges que publiquem a la revista Muntanya de setembre ens facin reflexionar i, sobretot, ens permetin conèixer encara més les mítiques terres de l'Himàlaia. Tal vegada descobrirem alguna curiositat, anècdota o novetat que no sabíem d'aquest petit país tan immens i desconegut alhora.