ELS MEUS LLIBRES


COMARQUES  I PARATGES DE CATALUNYA
Un viatge a través del temps i la geografia del nostre país. Amb aquest llibre he mirat de presentar a través de set itineraris per tot Catalunya els principals edificis romànics, amb les manifestacions decoratives que presenten, com la pintura i l'escultura:

 • Nocions generals sobre el romànic
 • Contruccions civils, militars i religioses
 • Grans portalades romàniques i capitells d'esglésies i claustres
 • Majestats, marededeus i davallaments
 • Pintures al fresc de l'escola catalana
 • Les millors rutes del romànic català
 • Els principals museus de l'art romànic


1001 curiositats del romànic català
Ferran Alexandri
Redbook Edicions, abril 2018
Col·lecció L'Arca
288 pàgines, amb il·lustracions
PVP: 18,90 €

"L'autor vol dialogar amb l'usuari de la seva proposta, argumentant posicions subjectives, fent apreciacions pròpies, més enllà de les convencionals, i el convida a una reflexió incloent pensaments i textos que són manllevats tant d'autors històrics especialitzats, com de la cultura i la curiositat populars."

Teresa Camps (del pròleg)

Fes una ullada al llibreEn aquest llibre hi trobareu un conjunt de curiositats, notícies, tafaneries, trets i singularitats que identifiquen els nostres Pirineus, que van des de la Vall d'Aran fins al cap de Creus. Es tracta d'una travessa d'oest a est, d'un viatge on podreu descobrir un bon tast de la història i cultura dels pobles pirinencs, sense oblidar la seva forta vinculació amb la muntanya i el paisatge. Un espai natural singular, ple de tradicions ancestrals, arrelat al medi dur i salvatge dels alts cims i les altes conques fluvials.

1001 curiositats dels Pirineus catalans
Ferran Alexandri
Redbook Edicions, novembre 2016
Col·lecció L'Arca
320 pàgines, amb il·lustracions
PVP: 19,90 €

"Una invitació a obrir els ulls per endinsar-nos en un món antic i nou, el món del Pirineu."

Ton Barnils (del pròleg)  LLENGUA I CULTURA CATALANES


  2018: tercera edició de Catalán para dummies (2010, 2016, 2018) i segona de l'Ortografía y gramática catalanas para Dummies (2014, 2016, 2018), amb un disseny totalment renovat de tota la col·lecció:
  Catalán para Dummies
  Barcelona: Centro de Libros PAPF, S.L.U., Grupo Planeta, febrer 2018 (340 pàg.)


  Orotgrafía y gramática catalanas para dummies
  Barcelona: Centro de Libros PAPF, S.L.U., Grupo Planeta, febrer 2018 (364 pàg.)
  (Inclou les novetata ortogràfiques i gramaticals de l'Institut d'Estudis Catalans del 2016)  Catalán para Dummies
  Ferran Alexandri
  Barcelona: Centro de Libros PAPF, S.L.U., Grupo Planeta, febrer 2016 (357 pàg.)


  Nova edició, actualitzada i ampliada. A banda d'una revisió a fons i d'una actualització en determinats aspectes, també conté capítols i recursos nous. Aquestes són les novetats:
  • actualització de dades històriques o culturals recents;
  • redacció més extensa d'algunes normes o explicacions lingüístiques;
  • redacció del capítol 18, un nou decàleg que exposa 10 maneres d'accelerar l'aprenentatge del català i, finalment,
  • la redacció de dos nous apèndixs, un conjunt de recursos que podem trobar a internet per aprendre català i un petit diccionari de barbarismes.
  Ortografía y gramática catalanas para Dummies
  Barcelona: Centro de Libros PAPF, S.L.U., Grupo Planeta, abril 2014

  ortografia-y-gramatica-catalanas-para-dummies_9788432902048.jpg
  ¡Supera tus dudas al escribir en catalán!

  El mes d'abril de 2014 apareix al mercat la primera gramàtica catalana de la col·lecció Dummies. Aquest llibre fa un repàs de les normes ortogràfiques del català i dels principals temes gramaticals i sintàctics de la llengua, amb una atenció especial als errors i dubtes més freqüents, amb l'objectiu de ser un suport per a tothom que necessiti escriure i parlar correctament en català. Com en tots els llibres d'aquesta col·lecció, també hi ha anècdotes, curiositats i dosis de bon humor perquè el lector se senti còmode mentre aprèn la normativa i les qüestions gramaticals del català. L'obra està dirigida a persones, sobretot de parla castellana, que ja saben català, però no n'han pogut aprendre les normes o bé necessiten consells per redactar i expressar-se millor en aquesta llengua.

  Trobareu comentaris sobre aquesta obra en el nº 141 de la Revista del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya.


  Catalán para Dummies
  Barcelona: Ediciones Granica, 2007 (1a ed.) / Centro de Libros PAPF, S.L.U., 2010
  331 pàgines, amb il·lustracions. ¡10.000 exemplars venuts!

  Amb la desaparició d'Ediciones Granica, que fins ara havia editat a Espanya la col·lecció "Para Dummies", el Centro de Libros PAPF del Grupo Planeta ha reprès aquesta famosa col·lecció que toca gairebé tot els temes. Un dels llibres que han decidit publicar és la meva obra Catalán para Dummies, que vaig publicar l'any 2007 (el 2008 va sortir la segona edició revisada). Es tracta d'un nou manual per aprendre el català de manera autodidacta, adreçat als espanyols o als llatinoamericans (o bé a totes aquelles persones d'altres nacionalitats que entenguin el castellà); així, el llibre fa servir el castellà com a llengua vehicular per explicar el català, fet que el distingeix d'altres obres semblants. Mentre escrivia Catalán para Dummies vaig procurar de mostrar la gramàtica d'una manera amena, vaig incloure pinzellades d'història i de cultura, i també frases populars que reflecteixen els costums i la idiosincràsia dels Països Catalans i del català, la llengua que ens uneix. Amb CD d'àudio o reproducció amb MP3.


  Podeu comprar aquest llibre al web de Planeta, on veureu l'opinió dels lectors, la valoració de l'obra, vídeos, etc., i també podreu descarregar-vos els audios de pronunciació i diàlegs que surten a Catalán para Dummies  44738_1_352095DUMcovercatalancopia.jpg
  Aprende catalán de la manera más fácil: ¡en castellano!  Sant Jordi para Dummies
  Ferran Alexandri
  Barcelona: Ediciones Granica, 2007
  16 pàgines


  Sant Jordi para Dummies és un opuscle que em va encarregar Ediciones Granica per promocionar la diada de Sant Jordi de 2007. Es tractava d'un regal d'aquest segell editorial per conèixer la llegenda catalana de Sant Jordi, la festa de la Rosa i el dia del Llibre a Catalunya, al mateix temps que es presentava la col·lecció "Para Dummies", una de les sèries mundial preferides.


  NARRATIVA INFANTIL I JUVENIL  Me llamo Agatha Christie
  Barcelona: Parramón Ediciones, 2009
  64 pàgines, amb il·lustracions de Carles Abat
  Edicions en castellà i català

  El setembre del 2009 va aparèixer un nou títol de la coneguda col·lecció "Me llamo..." de Parramón Ediciones: Me llamo Agatha Christie, amb textos meus i il·lustracions de Carles Abat.  Vaig fer que mateixa escriptora us expliqués d'una manera molt divertida la seva vida extraordinària i les seves obres d'assassinats i de misteri; però també l'ambient de l'època en què va viure. Agatha Christie va néixer el 1890 a Torquay (Gran Bretanya); és coneguda com la Reina del Crim o la Dama del Misteri. Amb una vida pròpia d'una novel·la, gran viatgera, va ser la creadora de personatges tan populars com Hercule Poirot, el petit detectiu belga amb el cap d'ou o Miss Marple, una àvia perspicaç i manefla que sempre descobria l'assassí.  Me llamo William Shakesperare
  Barcelona: Parramón Ediciones, 2005
  64 pàgines, amb il·lustracions de Violeta Monreal
  Edicions en castellà, català (2005); francès i xinès (2014)

  Me llamo William Shakespeare va ser la primera obra que vaig escriure per a aquesta col·lecció, publicada l'any 2005. El repte no era senzill perquè calia fer compresibles per als nens les paraules d'un dramaturg tan complex com William Shakespeare. Tot i que les obres d'aquest autor anglès, nascut el 1564 a Strattford-on-Avon, són difícils d'entendre, sobretot pel vocabulari ric i enrevessat, l'explicació d'alguns dels arguments més famosos com Romeo i Julieta o Hamlet, la vaig fer d'una manera prou entenedora i entretinguda, com si es tractés d'un conte, fent que el mateix William Shakespeare expliqui les seves històries als més joves.
  El gran libro de los seres fantásticos
  Barcelona: Parramón Ediciones, 2006
  128 pàgines, amb il·lustracions de Manuel Calderón
  Edicions en català, grec, portuguès i francès.

  Aquest llibre s'emmarca en la línia clàssica de la literatura fantàstica i ofereix l'oportunitat als joves lectors de conèixer les caracterísitques, curiositats i llegendes relacionades amb els principals protagonistes del món màgic i de la fantasia. Cal que digui que, mentre l'escrivia, estava immers en un món de fàbula extraordinari, i que durant el procés d'investigació que vaig fer sobre éssers com els elfs, gnoms, sirenes, vampirs, quimeres, minotaures... i un llarg etcètera, va representar per a mi un plaer indescriptible. El llibre es divideix en cinc grans parts. Cadascuna d'aquestes parts invita el lector a conèixer els éssers que viuen o desenvolupen la majoria de les seves activitats en un hàbitat concret (boscos, coves i muntanyes; les profunditats de la terra; llacs, mars i altres medis aquàtics; l'aire; el regne dels morts i les dimensions desconegudes). De cada ésser en coneixereu els trets físics i les formes de vida particulars. Així mateix, també vaig aplegar les curiositats més sorprenents; per això explico llegendes i anècdotes provinents de la tradició clàssica, contes fabulosos de l'antiguitat fins als nostres dies.  El gran libro de las aventuras
  Manuel Serrat Crespo i Ferran Alexandri
  Barcelona: Parramón Ediciones, 2006
  112 pàginas, amb il·lustracions de Pedro Rodríguez
  Traduït al català (2006) i al xinès (2016)

  Aquest llibre conté onze relats triats entre els millors autors clàssics de la literatura universal d'aventures. Aquesta obra inclou solament tres capítols meus: "Robinson Crusoe, de Daniel Defoe"; "Viaje al centro de la Tierra, de Jules Verne" i "La isla del tesoro, de R. L. Stevenson". La resta de relats són de Manuel Serrat Crespo: "David Coperfield, de Charles Dickens"; "Sandokan, de Emilio Salgari"; "El fantasma de Canterville, de Oscar Wilde"; "El conde de Monrecristo, de Alexandre Dumas"; "El último mohicano, de James F. Cooper"; "Tom Sawyer, de Mark Twain"; "Moby Dick, de Hermann Melville" i "Ivanhoe, de Walter Scott".


  GUIES D'EXCURSIONISME I ESPELEOLOGIA

  Excursions a l'interior de la terra. 22 itineraris espeleològics
  Ferran Alexandri
  Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2011
  Col·lecció Guies del Centre Excursionista de Catalunya, 28
  128 pàgines, amb il·lustracions


  Aquest és el primer del que haurien d'haver estat dos volums (però el segon no es va arribar a publicar) de la guia d'itineraris subterranis adreçada als excursionistes i muntanyencs que, sense ser espeleòlegs ni haver practicat mai l'espeleologia, vulguin visitar algunes de les cavitats més destacades de Catalunya.


  Turisme tranquil (2 vols)
  Ferran Alexandri
  Barcelona: RACC/Edicions 62, 2006
  378 pàgines, amb il·lustracions

  Aquesta guia en dos volums s'adreça al turisme tranquil, amb la descripció de 90 establiments situats en indrets on la calma, el silenci i la natura són els protagonistes. 
  Per fer aquesta guia vaig seleccionar un total de 90 establiments, sobretot refugis de muntanya; però també monestirs amb allotjament i cases rurals de tot Catalunya, dividits en 10 marques turístiques per representar majoritàriament tot el país: Barcelona, la Catalunya Central, la Costa Brava, la Costa Daurada, la Costa de Garraf, la Costa del Maresme, els Pirineus, les Terres de l'Ebre, les Terres de Lleida i la Vall d'Aran. Per cada establiment descric també un itinerari de muntanya per fer a peu, o bé amb BTT, o fins i tot amb cotxe. De vegades proposo de visitar monuments i esglésies; d'altres, fer passejades per entorns d'interès paisatgístic o natural, o bé fer una excursió d'alta muntanya. També s'ha afegit a aquesta guia una fitxa amb dades pràctiques sobre restaurants, fires i festes populars; sobre què podem comprar i els punts d'informació de cada zona.


  OBRES ENCICLOPÈDIQUES  Dins l'obra col·lectiva Tota la nostra cultura, vaig escriure el capítol dedicat als productes de la terra, en la part de gastronomia del volum 4: Música, cultura popular i gastronomia. Explico què són les denominacions d'origen (DO), les indicacions geogràfiques protegides (IGP) i la cuina de productes de qualitat. La meva afició per la cuina em ve de lluny. Per tant, escriure aquest capítol va ser una feina molt gratificant. Els productes de la terra i les denominacions d'origen d'un país, d'una regió o d'una localitat designen certs productes autòctons que tenen unes qualitats específiques gràcies a un seguit de factors, com ara el paisatge, les formes de viure o els coneixements vinculats a un territori al llarg de la història. La cuina d'un país es defineix pels productes que usa, per la manera en què els combina i els transforma, per la forma com se'ls menja i pel significat simbòlic que tenen aquests aliments per a una comunitat determinada.

  Catalunya. Tota la nostra cultura. Volum 4: Música, cultura popular i gastronomia.
  Diversos autors (Ferran Alexandri)
  Barcelona: Edicions 62, 2009.