Manuscrit de Joan de Rocatallada 1350 (Viquipèdia)
La quinta essència, l'extracte més pur d'una substància... Això mateix és el que em porta a escriure sobre Joan de Peratallada (o Rocatallada), alquimista i predicador franciscà que va morir al segle XIV, a propòsit de l'alcohol, del whisky i encara de Peratallada.
Joan de Peratallada o Rocatallada, predicador franciscà
Joan de Peratallada (en llatí Johannes de Rupescissa, i encara en català Joan de Ribatallada) va ser un alquimista franciscà que alguns fan néixer a Peratallada, tot i que hi ha indicis provables d'un origen occità; va morir a Avinyó el 1362. El cas és que Joan de Peratallada va escriure un tractat molt influent, De consideratione quintae essentiae, on definia l'alcohol amb el terme aqua vitae o quinta essentia (el cinquè element de la natura), que considerava la panacea contra tota malaltia.
Primera pàgina del tractat De consideratione quintae essentia (Gallica, BNF)
Com a predicador va tenir greus problemes amb els seus superiors, perquè en els seus sermons i escrits feia interpretacions arbitràries de l'Apocalipsi; predeia l'aparició d'un anticrist en la descendència de Pere II de Catalunya-Aragó, seguit d'un mil·lenni de pau i d'un segon anticrist, abans del judici final. Com a conseqüència d'aquesta activitat fou empresonat a Avinyó. Des de la presó estant deixà escrit Visiones fratis Johannis de Rupescissa. A noranta anys en fou alliberat i pogué tornar a Catalunya.
Sobre el nom de Peratallada i les altres variants queda ben palès l'origen d'aquest nom com 'pedra tallada', del llatí petra 'pedra', antigament pera en català, molt abundant com a topònim (Peralada, Riudeperes, Matadepera, Peramea, Peramola, estany de la Pera, etc.). La població de Peratallada s'assenta en una mola on els valls han estat excavats a la mateixa roca. I encara rupescissa, del llatí rupes, -is 'roca' i scissum 'tallat'; terme que ja vaig explicar en l'apunt del 9 de febrer del 2013 a propòsit de l'etimologia de Montsec, que vol dir 'muntanya seca', però no pas 'muntanya tallada', com creuen alguns.
L'aigua de vida (uisgebeatha)
Així doncs, conegut pels seus treballs com a alquimista i els seus experiments amb la destil·lació, Joan de Peratallada va descobrir la sopa d'all, és a dir, l'alcohol, que ell anomenà com a aqua vitae o quinta essentiae, que segons deia servia per curar qualsevol mal.
Si ens fixem en l'etimologia del whisky (wíski) hi trobarem una curiosa i afortunada analogia. Provinent del Scotch whisky, és a dir el whisky escocès, o de l'Irish whishey, el whisky irlandès, es tracta d'una forma abreviada de whiskybae, variant de usquebaugh, del gaèlic uisgebeatha, que vol dir precisament 'aigua de vida' (de uisge 'aigua' i beatha 'vida'). La quinta essència, naturalment.
Si ens fixem en l'etimologia del whisky (wíski) hi trobarem una curiosa i afortunada analogia. Provinent del Scotch whisky, és a dir el whisky escocès, o de l'Irish whishey, el whisky irlandès, es tracta d'una forma abreviada de whiskybae, variant de usquebaugh, del gaèlic uisgebeatha, que vol dir precisament 'aigua de vida' (de uisge 'aigua' i beatha 'vida'). La quinta essència, naturalment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada