Ahir a les 12 del migdia a la plaça de l'Escriptura, davant de la catedral de Barcelona, on s'ubicava aquesta 32a edició del llibre en català, Ferran Alexandri (director de Muntanya), Ton Barnils (consell de redacció) i Lluís Gómez (vicepresident del CEC) van fer una presentació pública de la revista Muntanya, que edita el Centre Excursionista de Catalunya.
"Encara que ens trobem a La Setmana del Llibre en Català, l'iQUIOSC.cat i l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) han posat a l'abast del públic, amb el seu quiosc presencial, tota la premsa escrita en català. Això vol dir que també som un país de revistes, i de revistes en català, que no són d'àmbit local solament, sinó que s'escampen per tots els Països Catalans amb 500 capçaleres, entre premsa impresa i digital. Això és un fet molt important, sobretot en uns moments tan difícils per al món de l'edició, però que demosatra que tenim una vella necessitat d'expressar-nos, de comunicar.
En el cas de la revista Muntanya, que avui presentem aquí, es tracta del mitjà de comunicació d'una entitat capdavantera, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Aquest club va crear aquest magazín de l'excursionisme ara fa 44 anys. Va ser l'any 1970 quan va aparèixer la que es va considerar com la primera revista excursionista en català, amb el nº 648 (avui ja hem arribat al 910). Actualment és una revista trimestral, l'instrument bàsic del CEC i de la cultura excursionista, justament per la funció que fa d'aquesta activitat esportiva.
Però aquell nº 648 és important per moltes coses. En primer lloc perquè aquesta xifra –i no pas el nº 1– només podia dir una cosa: que era el resultat de sumar l'antic Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya de 1891 i dels primers números de la revista Montaña (en castellà). Per tant, això indica que la voluntat comunicativa d'aquesta entitat és tan centenària com el mateix club, que enguany ha fet 138 anys. El nº 648, doncs, va ser el primer en català amb aquesta nova capçalera: Muntanya. S'hi publicaren articles tan importants com l'expedició científica a la Patagònia austral, a cura de Joan Créixams i Emili Civis, que intentaren l'escalada al Cerro Torre.
Una altra data destacable va ser l'any 1976, quan la revista Muntanya fou portaveu dels actes commemoratius del centenari del Centre Excursionista de Catalunya, amb un número especial.
A mi em fa l'efecte, que amb aquests dos exemples que acabo de posar sobre la funció de la revista Muntanya queda manifest que les entitats també han creat des dels seus orígens una potent xarxa de comunicació d'àmbit nacional al nostre país.
Els objectius de la revista Muntanya sempre han estat clars: divulgar tots els aspectes referents al paisatge, la geografia, els esports de muntanya i la cultura excursionista en l'àmbit dels Països Catalans en primer lloc, però també de la resta del món, de les muntanyes llunyanes que els socis d'aquest club trepitgem des de sempre, per amor a l'excursionisme total. Publiquem, per tant, articles d'itineraris de muntanya als Pirineus i als Alps, a la baixa i la mitjana muntanya catalana; però també a l'Himàlaia i les altres muntanyes d'arreu del món. Podem dir també que la revista Muntanya és la revista de disciplines com l'escalada, l'esquí, l'alpinisme, l'espeleologia o la bicicleta de muntanya, entre les activitats principals.
Ja per acabar, voldria dir que la revista Muntanya va començar en paper i que avui dia continua en aquest suport però també s'ha obert al món digital. Amb això vull dir que per mitjà de l'iQUIOSC.cat hem posat a l'abast dels lectors la nostra publicació, que conviu amb altres revistes o diaris, premsa comarcal o publicacions gratuïtes catalanes sota una plataforma única i independent. A banda del mateix portal, podeu trobar l'aplicació equivalent per a dispositius iPhone i iPad a través de l'App Store. Us convidem, doncs, a provar aquestes aplicacions i a carregar-vos d'excursionisme amb la revista Muntanya."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada