diumenge, 27 de març del 2011

Els camins de ronda de la Costa Brava

Mar i muntanya


En èpoques passades, els camins de ronda es practicaven "al llarg del mur d'una plaça forta o de la zona marítima o terrestre com a servitud de pas per a la vigilància de la costa". Aquesta és la descripció que en fa el DIEC2. 

Avui dia aquests camins costaners han estat recuperats per a l'excursionisme. S'han senyalitzat com a GR o PR, passen per trams empedrats (a prop de les viles), es converteixen en camins de grau quan s'enfilen, i estan a cavall, en els trams més salvatges, entre els camins de contrabandistes, els estrets o emboscats i els de cabres i de mal passar. Però són, a la fi, camins de muntanya fantàstics, ideals per fer excursions a l'hivern, al començament de la primavera, abans de l'entrada de la calor forta, o bé a la tardor.

De la platja de Castell a Calella de Palafrugell pel GR 92

Al terme de Palamós (Baix Empordà), a llevant de l'antic castell de Sant Esteve i del veïnat de s'Alguer, limitada a l'est per un poblat preromà, hi ha la platja de Castell, inci de l'excursió que recomanem, ara que som a finals de març.

Aquest recorregut és un dels més bonics de la Costa Brava, que recorre el paratge protegit de Castell i el cap Roig, a través d'un seguit de cales esplèndides: Sènia, Estreta, Roca Bona i el Crit.


Un magnífic camí per fer en un dia d'hivern assolellat, caminant per la muntanya, de cara al mar, pujant petits turons, davallant a paltges solitàries, amb les illes Formigues sempre com a teló de fons.

Tot i que només són quatre illots, presidits per un petit far, diuen que al 1285 hi va tenir lloc un combat naval en el qual fou derrotat l'estol fràncès de Felip II de França per l'almirall català Roger de Lloria. Des del seu mirador de la cala Estreta, a pesar de la seva insignificança, sembla que aquests petits illots encara mostren l'orgull d'un passat gloriós.


Un excel·ent reportatge sobre les illes Formigues ha estat publicat recentment a la revista Descobrir (148, setembre 2010)  a cura del fotògraf Roger Rovira (autor d'aquestes imatges) i de Xavier Febrés.


1 comentari:

Alfred Montserrat-Nebot ha dit...

Quines fotos més maques! El Roger és un bon fotògraf.