diumenge, 20 de febrer del 2011

Inauguració de l'exposició "40 anys de MUNTANYA"


El dijous 17 de febrer passat a les 8 del vespre es va inaugurar l'exposició "40 anys de MUNTANYA" a la sala Albert H. Gordon del Centre Excursionista de Catalunya (Paradís 10, de Barcelona). Aquesta exhibició cultural i artística, que estarà oberta al públic fins al 17 de març, ha estat dissenyada per Martí Pujol i Aina Pau. Ofereix un recorregut per la història de la que és considerada com la primera revista excursionista en català.


S'hi poden veure representades les 240 portades de la revista, des del nº 648 (corresponent a l'abril de 1970, quan Muntanya va començar a publicar-se en català) fins al nº 888 (abril del 2010), acompanyades de plafons de text i d'il·lustracions gràfiques que expliquen la història d'aquests quatre decennis; també es mostra com és realitza el procés d'edició dels articles, es donen dades informatives de la revista i es fa un petit homenatge als autors que han fet possible aquests quaranta anys amb els seus treballs.

L'exposició també està dotada d'elements artístics, a cura de Carles Pujol, autor de la pintura Triangle, emblema d'aquest aniversari que, col·locat a l'entrada de la sala, convida a entrar el visitant. 


És destacable també el documental "40 anys de Muntanya" (35 min), dedicat a la revista,  i també a l'excursionisme, treball realitzat pel mateix artista Carles Pujol, així com també el triangle blau que es dibuixa al terra de la sala i en una de les parets, cosa que fa que aquesta exposició esdevingui una autèntica videoinstal·lació.

L'exposició també presentava el nº 893 de la revista Muntanya, el primer del 2011, que ofereix un aspecte totalment renovat: disminució de format, nou disseny, més pàgines i un tractament actualitzat dels articles i de les seccions.

L'acte d'inauguració va començar a la sala d'actes del Centre Excursionista de Catalunya (CEC); hi varen assistir més de dues-centes persones, entre socis del club, subscriptors, mitjans de comunicació, entitats diverses i amics en general. 


La trobada va començar amb les intervencions de Josep M. Puente, president del CEC; Ferran Alexandri, director de Muntanya i comissari d'aquesta l'exposició, i de Xavier Serraïma, en representació de l'Associació de Publicacions Periòdiques en català (APPEC).



Apunt de Ferran Alexandri