dijous, 6 de gener del 2011

40 anys fent país


La revista Muntanya, editada pel Centre Excursionista de Catalunya, celebra que fa quatre decennis que surt en català

04/01/11 - Mireia Rourera


Una foto del menhir de Roses ocupa la portada del número de desembre de la revista Muntanya, que edita el Centre Excursionista de Catalunya (CEC). La que està considerada com la National Geographic de Catalunya acaba de fer 40 anys que surt escrita en català. Abans de l'abril del 1970 la revista ja existia, però en castellà. Era la continuació del que havia estat el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, que havia començat a publicar-se l'any 1891 i que va deixar de sortir durant la Guerra Civil.

Al llarg d'aquests quatre decennis de Muntanya en català les seves pàgines han fet arribar als aficionats a l'excursionisme i els esports de muntanya i d'aventura en general tots els secrets i els racons del país i tots els secrets i els racons de molts altres països del món, aquells que els socis del CEC han visitat i han descrit amb tot detall. No en va, quan el CEC es va fundar, al segle XIX, els estatuts van deixar molt clar que entre els seus objectius hi havia no només “practicar i fomentar l'excursionisme entre tots els ciutadans”, sinó també divulgar a través de publicacions periòdiques, llibres, revistes i butlletins “els esports de muntanya i tota mena d'activitats que s'hi relacionin”.

Entre les portades de Muntanya més significatives, el director actual, Ferran Alexandri (a la foto), recorda la del febrer del 1976, que reproduïa el quadre que Joan Miró va fer amb motiu del centenari del CEC, o la de l'abril del 1983, amb les fotografies de l'expedició catalana que va anar a l'Everest el 1982 finançada pel Centre Excursionista de Catalunya i que, malauradament, no va poder arribar a dalt. També la de l'agost del 1985, amb l'expedició que, aquell cop sí, va fer el cim de la muntanya més alta del món. A més,  cita Alexandri portades molt estimades, com la dedicada a Montserrat, l'abril del 2006, o la que l'abril del 2009 es va dedicar a la figura del Verdaguer excursionista (just quan feia 125 que havia pronunciat al CEC una conferència emblemàtica sobre una excursió feta a l'Alt Pallars). I així arribem a la portada del menhir de Roses, l'última amb format tipus foli. Amb el canvi d'any Muntanya estrenarà format petit, més estil National Geographic.


Publicat a la contra del diari Avui el dimarts 4 de gener del 2011, per Mireia Rourera.
Reproduït textualment en aquest bloc per Ferran Alexandri. La foto pertany a Josep Losada (Avui).