dissabte, 18 de setembre del 2010

L'Alpenzoo d'Innsbruck, un zoo únic al cor dels Alps


El zoo alpí d'Innsbruck és el parc zoològic més alt de tot Europa (750 m). Ubicat als boscos de la Nordkette, actualment també s'hi pot arribar amb el funicular de la ciutat que puja a aquesta serralada, fins al cim de Hafelekar. En aquest zoo hi viuen més de 2.000 animals europeus autòctons de 150 espècies diferents, en un entorn natural adequat a les seves necessitats.


Protegir el medi ambient, conservar el patrimoni natural i actuar en defensa dels drets dels animals són tasques que, totes juntes, poden arribar a crear una esperança per a la humanitat. Des de fa alguns anys, els principals parcs zoològics i aquaris del món s'estan esforçant per canviar la seva imatge i deixar enrere la mera exposició d'animals per passar a fer tasques de protecció, investigació i preservació de moltes espècies.


L'any 1962 es va inaugurar a Innsbruck un nou concepte de parc zoològic, un espectacular recinte on els animals no només poden sentir-se més lliures, protegits i respectats que en altres parcs, sinó que també viuen en el seu veritable hàbitat, els Alps.


A l'Alpenzoo es poden veure els animals en àmplies zones tancades dins de la muntanya mateixa, sense arribar a ser pròpiament gàbies. El visitant pot veure com viuen en el seu hàbitat els llops, els cérvols, el trencalòs, el linx, els óssos o les serps. A més a més del pla de conservació, el zoo lluita constantment per poder introduir en el seu entorn natural les espècies amb més perill d'extinció, com ara l'ós o el linx.

Un article més extens sobre aquest zoo, junt amb una entrevista al seu director Michel Martys, es va publicar a la revista Muntanya 887 (2008): 14-17.
Més informació: www.alpenzoo.at
Fotografia: Alpenzoo M. Martys (1 i 2) i Roger Rovira (3 i 4)