dimecres, 6 de gener del 2010

Un curiós llibre de fòssils urbans de Barcelona

Acaba de publicar-se una nova guia per descobrir fòssils sense sortir de la ciutat


La geòloga i professora Anna Cornella i Solans, especialista en micropaleontologia, ha publicat la Guia de Fòssils urbans de Barcelona, en una edició del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, amb el suport del Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

L'originalitat d'aquesta obra

Quan la gent passeja per les ciutats gairebé mai no es fixa en les parets de les cases, en el terra d'un carrer, en els replans de les escales, en els halls dels edificis o en les parets de les estacions del metro i dels ferrocarrils. Ningú no sap que tenim fòssils de debò entre nosaltres, justament perquè ens passen desapercebuts.

De tothom és sabut que per a la construcció  de cases i edificis s'utilitzen diversos materials petris, com ara la pedra calcària o sorrenca. Aquests materials del regne mineral sovint presenten una bellesa extraordinària pels seus colors o la seva textura. Però aquesta bellesa encrara s'engrandeix  més amb els fòssils que contenen i que es fan visibles quan es talla la pedra i, en conseqüència, també es tallen els fòssils, que posteriorment es mostren en les façanes de les cases, per exemple.

L'objectiu d'aquesta guia és sorpendre els lectors perquè els mostra una part insòlita de Barcelona, una part desconeguda; vol ensenyar-los que les façanes dels edificis no solament són simples pedres, sinó que a més a més contenen fòssils. Es tracta d'uns fòssils fascinants que ens poden deixar bocabadats i que ens fan adonar que una part dels principis de l'evolució del nostre planeta encara és viva a les parets de les nostres cases.

Les fitxes de la guia




La informació d'aquest llibre es presenta en forma de fitxes, que mostren:
  • Fotografia
  • Edat
  • Descripció de la classificació taxonòmica
  • Dibuix esquemàtic
  • Nom popular
  • Escala
  • Mapa de localització
Guia de Fòssils urbans. Barcelona.
Autora: Anna Cornella i Solans.
Edita: Il·lsutre Col·legi Oficial de Geòlegs Delegació de Catalunya. Barcelona, 2009.
Assessorament lingüístic: Ferran Alexandri.
119 pàgines, amb il·lustracions

Més informació: www.colgeocat.org

2 comentaris:

Valentí Zapater ha dit...

Les fotos deuen ser del meu company Jordi Vidal, suposo..., és així?

Anna Cornella Solans ha dit...

Soc Anna Cornella Solans, autora de la guia de fòssils urbans (Barcelona). En primer lloc,tot i que no ens coneixem personalment, gràcies Ferran per la revisió lingüística de la meva guia, que has fet juntament amb Carles Garriga Sanç i Digna Rodríguez Luaces; i aprofito per aclarir a en Valentí que les fotos les ha fet Bernat Sanz Fernández (coautor de la guia).
Gràcies també Ferran per afegir al teu blog el comentari sobre la meva guia.
Anna Cornella Solans.