dimarts, 7 de setembre del 2021

Els parcs de mar de Catalunya a la Setmana del Llibre en Català


 

FERRAN ALEXANDRI, Barcelona. El nou volum de la col·lecció de parcs naturals de Catalunya, dedicat als parcs marítims que es troben entre el cap del Creus i la serralada Litoral, es presentarà com a novetat el proper divendres dia 10 de setembre, en el marc de la inauguració de la Setmana del Llibre en Català, en els mòduls 45-46 del Moll de la Fusta de Barcelona, on signaré exemplars a partir de les 8 del vespre. Us hi esperem!

Prometíem en el meu darrer llibre d'aquesta col·lecció (1001 curiositats dels parcs naturals de muntanya) un volum dedicat als parcs naturals de mar, perquè de parcs naturals n'hi ha de marítims i de terrestres. Voldria precisar que, en aquest nou llibre, hem d'entendre en el concepte parc de mar tot aquell espai natural, que gaudeix d'una protecció legal, que afecta o bé a la zona marítima, les seves aigües i el fons marí, o bé l'àrea terrestre propera a la costa.


Per conèixer aquests ambients iniciarem un viatge de nord a sud, començant per la península del Cap de Creus, el lloc en què els Pirineus s'enfonsen al mar, i continuarem en avall més o menys per la façana litoral fins a aturar-nos, en aquesta primera part del trajecte, en arribar al Parc de la Serralada Litoral, prop de Barcelona. Ben aviat, però, un segon volum prosseguirà aquest gran recorregut, que clourà definitivament al Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Els espais naturals que mostrem en aquest llibre tenen un tret en comú: són parcs integrats en el clima i la cultura mediterranis, i això denota no només un patrimoni cultural de primer ordre, sinó també una enorme rellevància històrica i cultural des de la prehistòria fins a l'actualitat, un tresor que convé conèixer a fons per poder-ne gaudir com cal. Trepitjarem diversos paisatges i ambients, des dels penya-segats d'una costa turmentada per la mar i la tramuntana fins a la tranquil·litat de les planes litorals i els aiguamolls, des d'ufanosos boscos que cobreixen els vessants més muntanyencs de les serres i turons fins a la solitud feréstega dels erms semidesèrtics o els espais dunars. Dit en poques paraules: un viatge emocionant i divers que ens durà del mar a la muntanya i viceversa.


En aquest primer volum exposarem, doncs, cinc parcs naturals:
  1. El Parc Natural de Cap de Creus és el primer parc marítim i terrestre de Catalunya, creat per protegir la península del Cap de Creus i el seu fons marí, molt ric i divers. El final de la serralada pirineca dona pas a una costa accidentada, farcida de penya-segats, puntes, cales i illots d'una morfologia única al món, que la tramuntana i l'onatge han modelat amb capricioses formes. L'interior, en canvi, està solcat per torrents profunds i elevacions muntanyoses.
  2. El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és la segona zona humida del litoral català, i una de les més importants de la Mediterrània, situada a l'extrem oriental de la plana empordanesa. Es tracta d'un conjunt d'estanys, basses, prats humits i boscos de ribera, dunes i maresmes, que són repòs i refugi d'una gran quantitat d'ocells de pas en les seves migracions entre els continents europeu i africà.
  3. El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és un conjunt d'espais que protegeixen la zona terrestre i marítima a l'entorn de la desembocadura del Ter. El massís càrstic del Montgrí, que s'eleva entre planes al·luvials i els aiguamolls que forma el Ter quan desemboca a la badia de Pals, dona lloc a un paisatge de penya-segats, cales i platges que s'endinsen en un fons marí molt valuós. I a una milla escassa de l'Estartit, al bell mig de la Costa Brava, sorgeix un petit arxipèlag de set illots d'una extraordinària biodiversitat i riquesa ecològica: les Medes.
  4. El Parc del Montnegre i el Corredor està constituït per aquests dos grans massissos que formen una part diferenciada de la serralada Litoral Catalana, la més llevantina del sistema Mediterrani Català. El Montnegre i el Corredor, alineats en paral·lel a la costa, formen una barrera natural, sovint amb boscos atapeïts, entre la plana litoral del Maresme i la depressió del Vallès i la Selva.
  5. El Parc de la Serralada Litoral dibuixa un relleu peculiar a través d'un conjunt de turons arrodonits d'altitud moderada, entre la plana del Vallès i el mar, format per tres espais diferenciats: la Conreria, Sant Mateu i Céllecs.
Cada parc té el seu encant, la seva singularitat que el distingeix dels altres, ja sigui en el relleu, en els paisatges vegetals i faunístics o en el seu patrimoni monumental, però tots conjuntament assenyalen un entorn envejable que cal saber respectar i protegir. Del seu valor ecològic en depèn la nostra supervivència.




Per a cada parc suggereixo un itinerari a peu, generalment apte per a tothom, tret d'algun cas, que pot anar dirigit a persones més avesades a caminar per la muntanya, amb la finalitat de conèixer el Parc i poder gaudir del seu paisatge. Una guia que va acompanyada, a més, de tota mena de curiositats diverses, estranyes, divertides, científiques o culturals:
  • les meravelles geològiques del paratge de Tudela;
  • les aventures de Dalí al cap de Creus;
  • l'origen del nom de Cadaqués;
  • les cigonyes de Vilaüt i el tritó verd, dos animals que tornen als aiguamolls de l'Empordà;
  • una illa dins un riu a la desembocadura del Fluvià: l'illa d'en Caramany;
  • el bisbe mort de la muntanya del Montgrí;
  • les illes Medes, un ecosistema molt ric, escenari d'antigues bregues de mar;
  • muntanyes prop del mar: la vall d'Olzinelles;
  • l'origen de la serralada Litoral;
  • l'embruix de la Pedra Gentil i altres rutes megalítiques, o
  • la petja dels ibers.



Fitxa tècnica
Autor: ⓒ Ferran Alexandri
Pàgines: 160
Format: 14,5 x 22,5 cm
Enquadernació: rústica
Fotografies i disseny: a tot color
ISBN: 978-84-121545-9-7
Edició: setembre 2021
Segell editorial: ⓒ L'Arca, Redbook Ediciones, S.L.
PVP: 20 €