diumenge, 18 de març del 2018

Esquiar a l'Arlberg (Tirol austríac)


FERRAN ALEXANDRI, Barcelona
Reportatge sobre l'estació d'esquí més gran d'Àustria: St. Anton amb Arlberg, realitzat el passat mes de desembre amb el fotògraf i amic Roger Rovira. Tot just l'acabo de publicar en l'edició de març de la revista Muntanya. Una experiència que paga la pena gaudir, almenys una vegada a la vida, en un dels millors llocs dels Alps i del món per anar a esquiar.

Just la setmana abans de Nadal del 2017 començava una temporada meravellosa per a l'esquí alpí a St. Anton, un gran complex que, finalment, ha assolit un somni llargament esperat: unir cinc poblacions d'ambient tirolès (Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph i St. Anton am Arlberg) en la regió d'esquí més gran d'Àustria.

(c) Roger Rovira
Les dades parlen per si mateixes: 88 teleesquís i remuntadors (fins i tot amb telecadires amb seient calefactable), i 305 km de pistes preparades, 200 km de terreny forapista i 80 km per a l'esquí de fons. El descens més llarg i impressionant és de 10,2 km, des del cim del Valluga (2.809 m) fins a St. Anton, amb un desnivell de 1.350 m.

(c) TVB St. Anton am Arlberg


L'hostal més antic dels Alps

Des de St. Anton podem arribar fins a St. Christoph tot esquiant. És un poblet de pessebre situat a 1.800 m d'altitud, gairebé 500 m més amunt que St. Anton, però encara per sota de l'altitud del proper pas de muntanya d'Arlberg. Ara, a l'hivern, les velles i boniques cases de fusta decorada queden cobertes de neu: una postal bellíssima que crida l'atenció de l'esquiador.

(c) TVB St. Anton am Arlberg

Però St. Christoph és un indret conegut sobretot perquè hi podem trobar l'hostal més antic dels Alps. Resulta que en el segle XIV, un pastor anomenat Heinrich Findelkind von Kempten va construir un hostal, amb la intenció de protegir els viatgers que creuaven el pas d'Arlberg (un coll de muntanya a prop de St. Anton), difícil sovint a causa de les condicions adverses. Per poder edificar aquest hostal va fundar la Burderschft St. Christoph, i aquí els viatges trobaven repòs, refugi i aliment. Des d'aleshores aquest casal ha esdevingut un dels hostalatges més nobles de l'Arlberg i de tota la regió alpina. L'any 1920, el vell hostal es va transformar en un centre d'esquí alpí, i va representar el punt de partida de professors d'esquí a Àustria. Això va ser l'inici del turisme a l'Arlberg, que culmina amb aquesta gran estació. Actualment, l'Arlberg Hospitz Hotel és famós per la seva alta cuina, i sobretot, perquè posseeix la millor bodega de vins de l'entorn.


(c) Roger Rovira

I al vespre una passejada pel poble de St. Anton, una vila allargassada, on la gent s'aplega al carrer principal Alte Arlbergstrasse (després Dorfstrasse), ara ben nevat, on proliferen els comerços, hotels i restaurants; també l'església parroquial, amb típica cúpula tirolesa.

(c) Roger Rovira

Pels volts de Nadal, l'ambient festiu de la tarda i la nit, curull de les tradicions del poble, traspua una atmosfera que contrasta amb la jornada d'esquí d'aquesta gran estació. A l'entorn del Museum, una petita orquestra de músics interpreta nadales i cançons populars, sota el fred intens dels vespres i sota una nevada seca i constant.

(c) Ferran Alexandri

Podeu llegir el reportatge complet clicant AQUÍ.