diumenge, 15 de febrer del 2015

La Transpirinenca i el Tour del Canigó a la revista Muntanya 911 (març 2015)


A punt de distribució, fa una setmana que vaig enllestir la primera revista Muntanya del 2015, que edito per al Centre Excursionista de Catalunya, corresponent al mes de març, amb el número 911. L'article destacat tanca el cicle de la Transpirinenca, que just aquesta darrera part s'agermana molt bé amb el Tour del Canigó, travesssa que descrivim detalladament. La meva aportació personal ha estat un article sobre la cova dels Cristalls de Naica (Mèxic) i l'entrevista a la Núria Garcia Quera.



Va començar com un article que descrivia des d'un punt de vista molt personal la travessa dels Pirineus. Es va convertir de seguida en un treball extens, original, diferent del que podem veure en la majoria de textos d'aquest estil, que solen ser itineraris objectius, sense gràcia. I ben aviat vam veure que amb un article no cobriríem tota la Transpirinenca. Ton Barnils Carrera, editor de professió i muntanyenc de vocació, ha estat el responsable d'aquesta aventura, que ha dut la revista Muntanya a crear un cicle de sis articles –amb fotografia de David Mengual–, en gairebé tres anys, que palesen l'emoció de fer aquesta llarga ruta a peu, observant el paisatge i la gent que el pobla. Per descobrir un camí real, extraordinàriament exacte i verídic. Combinar aquest esperit amb un llenguatge àgil i amè és la cosa més difícil del món. Tanmateix, aquesta és la Transpirinenca que han llegit i esperat els nostres lectors, que acaba en aquesta sisena part, a Banyuls de la Marenda.


El Tour del Canigó és l'altre article destacat. Xavier Grivé ens proposa conèixer a fons aquest gran massís dels Pirineus fent una travessa circular en 4 etapes i 64 km. Sense dificultats tècniques, llevat potser de la grimpada opcional de la xemeneia que culmina la pica del Canigó per la cara sud, la travessa s'atura en cadascun dels seus punts cardinals: Sant Guillem al sud, Vetera a Llevant, Cortalets al nord i Merialles a ponent. Un itinerari fascinant i un cim imponent, símbol de la identitat catalana.


Feia temps que volia escriure alguna cosa sobre la meravellosa cova dels Cristalls de Naica, situada al nord de Mèxic. És la mena de cova que tot espeleòleg somia trobar, oculta a les profunditats de la terra. Just tenia espai per a 6 pàgines en aquest número i vaig pensar que seria una bona ocasió per divulgar aquest tresor de la natura, descobert l'any 2000. Un cop adquirits els drets de la fotografia, vaig posar mans a l'obra.


En aquesta edició entrevisto l'escriptora Núria Garcia Quera, que ens explica la seva passió per la muntanya i pels llibres. Per conèixer una mica més la personalitat i l'obra de qui també fou guarda del refugi d'Amitges (Pallars Sobirà) durant 22 anys.