dissabte, 4 de desembre del 2010

La revista "Muntanya" fa 40 anys (abril 1970- abril 2010)



Muntanya, editada pel Centre Excursionista de Catalunya, inclou continguts de totes les àrees dels esports de muntanya: excursionisme, alpinisme, escalada, espeleologia, barranquisme, bicicleta tot terreny, esquí de muntanya, etc.

La revista Muntanya, dedicada a la cultura excursionista i a la natura, compleix aquest any 2010 quaranta anys. El primer número de Muntanya va publicar-se l'abril de 1970, completament en català, després dels anys de prohibició de la nostra llengua.

De fet, la revista ja existia anteriorment en castellà (concretament des del 1946). Montaña suposava la continuació del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, que havia començat a publicar-se el 1891, però va ser suspès durant la guerra civil. Els primers signes de català de Montaña daten de l'any 1959. La censura deixa passar aquell any dos editorials ("23 d'abril" i "Els Jocs Florals"), escrits en català. A partir de 1970, doncs, la capçalera i els continguts ja són en català.


Els protagonistes d'aquesta publicació han estat sempre les excursions per les valls, muntanyes, boscos, llacs... de Catalunya i d'altres indrets com els Alps, els Andes, l'Himàlaia i un munt de zones del món. També n'han estat protagonistes els refugis de muntanya, sobretot els que han estat reformats i són avui una peça clau per als qui fan travesses de muntanya. Així, Muntanya s'ha fer ressò de les inauguracions de diversos refugis del CEC al Pirineu català, com ara el Joan Ventosa i Calvell i el d'Amitges, tots dos dins dels parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'any 1976 Muntanya va ser protaveu dels actes commemoratius del centenari del Centre Excursionista de Catalunya, amb un número especial.


La fotografia és un element essencial a Muntanya. D'entre els números publicats, hi ha portades amb fotografies de paisatges de gran bellesa. Precisament, per fomentar la fotografia de paisatge, la revista organitza un concurs anual, adreçat tant a aficionats com a professionals.


Actualment, Muntanya inclou continguts de totes les àrees dels esports de muntanya. Amb el propòsit de fer conèixer tots els racons de la geografia de Catalunya i de fora del nostre país, la revista publica també reportatges de trekkings i viatges d'arreu del món.


Explica Ferran Alexandri, l'actual director de Muntanya:

No oblidem tampoc altres aspectes molt importants per a la cultura excursionista. Per això des de fa uns anys hem elaborat articles històrics sobre els inicis de l'excursionisme, el pirineisme i l'alpinisme a través de documents antics o de personatges il·lustres que marcaren un inici, com ara Jacint Verdaguer, Jaume Oliveres, Norbert Font i Sagué, Lluís Marià Vidal, Valentí Almirall, Charles Lyell, Georges Véron, etc.

Darrerament, dos articles publicats a Muntanya han rebut sengles guardons: "El romànic de la Vall de Boí", de Mireia Ibàñez (Premi Pica d'Estats 2007) i "Els Angusto, dos aragonesos enmig de la plèiade", de David Vilaseca (Premi Unnim de Periodisme de Muntanya i Aventura del Festival de Cinema de Muntanya 2010).



Apunt de Daniel Romaní (premsa CEC)